Sex utvalda varor – soja, nötkött, palmolja, trä, kakao och kaffe – ska framöver inte få säljas i EU om de har producerats på plantager eller annat som tillkommit som en effekt av skövlade skogar.
Så vill i alla fall EU-kommissionen ha det.
– Mellan 1990 och i fjol förlorade världen 420 miljoner hektar skog. Det är ett område större än hela EU. Fler och fler medborgare vill att vi sätter stopp för det här, säger kommissionens klimatgeneral Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.
Kaffe och kakao
I ett förslag till nya regler vill EU-kommissionen bara tillåta produkter som inte bidragit till avskogning. Utöver de sex huvudvarorna gäller det även för förädlat material som choklad, läder och möbler. Importörerna måste kunna redovisa exakta koordinater för var produktionen har skett.
Per Larsson, skogsexpert på Världsnaturfonden (WWF), välkomnar beskedet.
– Det här är betydelsefullt. EU och Kina är de största importerna av de här produkter, säger han.
Men han befarar flera kryphål, bland annat att varorna har begränsats till just de sex nämnda. Ett annat är vad som ska klassas som skogsmark. Per Larsson vill att EU siktar högre och även tar med andra naturliga ekosystem som exempelvis savanner.
Tydligt för konsument
Kommissionen säger dock att listan över produkter kan komma att utökas allt eftersom.
Även ur ett konsumentperspektiv tror Per Larsson att det här är efterlängtat – för vem vill väl köpa soja eller kaffe som bidragit till skövlad regnskog. Som det är i dag är det väldigt svårt att som konsument kunna avgöra det.
– Man ska inte behöva bekymra sig om det, säger Per Larsson.
– Det här gynnar ju företag som redan på frivillig väg gått före, fortsätter han.
Nu ska förslaget förhandlas med EU-parlamentet och medlemsstaterna. Finns en viss risk för urvattning, befarar Per Larsson på WWF. Och att det dröjer innan regler och avtal finns på plats. Gränsdragningen är satt att gå vid 2020. Jordbruksmark som kommit till stånd genom avskogning innan dess är okej.
Sopor och mark
Parallellt kommer också en uppdatering av reglerna kring avfallsexport för att försvåra dumpandet av EU-sopor i tredje världen.
– Mellan 15 och 30 procent av alla avfallsleveranser är sannolikt olagliga, beräknar miljökommissionär Virginijus Sinkevicius på presskonferensen.
För avfallsexporten föreslås begränsningar när det gäller att skicka till de rikare länderna inom samarbetsorganisationen OECD. För export till fattigare länder vill kommissionen kräva både att länderna ifråga formellt ber om att få ta emot avfallet och kan bevisa att hanteringen kan skötas på ett hållbart sätt. Dessutom ska EU:s bedrägeribekämpningsavdelning, Olaf, involveras i kampen mot illegal avfallsexport.
"Om vi förväntar oss en mer ambitiös klimat- och miljöpolitik från våra partner måste vi sluta exportera föroreningar", säger Sinkevicius i ett pressmeddelande.
EU-kommissionen lägger också fram en ny markstrategi med målet att förbättra jord och mark inne i Europa.
Frans Timmermans varslar samtidigt om att mycket fortfarande återstår i klimatkampen – med hjälp av klassiska citat från förre brittiske premiärministern Winston Churchill.
– I bästa fall är det här slutet av början. Vi har enormt mycket arbete kvar, säger Timmermans.
"Glimt av hopp"
Från miljöhåll mottas förslagen med optimism.
– Det här borde ju egentligen vara ickefrågor. Det borde vara självklart att vi återställer förstörd natur, motverkar avskogning och ser till att markerna mår bra, säger svenske EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP).
– Det här är en bra start och bra målsättningar, men det kommer att bli ett hårt arbete att få in det här i våra handelsavtal och hur vi ska jobba med reglerna, konstaterar kollegan Jytte Guteland (S).