De två lagpaketen DSA och DMA, som lades fram i december 2020, är nu färdigförhandlade i EU-maskineriet.
På tisdagen godkändes de också formellt av EU-parlamentet, med överväldigande majoritet. Därmed återstår bara samma formella klartecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet.
I grunden handlar DMA mycket om att de stora nätjättarna behöver hantera mindre bolag på ett rättvisare sätt. I DSA ingår i sin tur regler om hur och när olagligt material ska tas bort och ökad öppenhet om bolagens algoritmer.
Resultatet välkomnas av svenska EU-parlamentsledamoten Arba Kokalari (M), som ingått i förhandlingsgruppen kring DSA.
"De nya digitallagarna ger tydliga regler för företag, trygghet för konsumenter och värnar ett fritt internet. Nu kommer användarnas rättigheter på sociala medier stärkas. Får man sitt konto borttaget ska man få en motivering och kunna överklaga", skriver hon i ett uttalande.
Även EU-kommissionen är nöjd.
"Den digitala tjänstelagen (DSA) skapar ett skydd för användarnas rättigheter på nätet. Den digitala marknadslagen (DMA) skapar rättvisa och öppna marknader. Till exempel kommer olagligt näthat att kunna hanteras. Och produkter som säljs på nätet måste vara säkra", säger digitaliseringskommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.