"Konstruktivt" om brexit-deal

Nytt hopp väcks om fungerande handel och regering på Nordirland efter flera år av träta. Intensiva möten internt och mellan EU och Storbritannien ska bädda för en snar uppgörelse i striden efter brexit.

EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic. Arkivfoto.

EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic. Arkivfoto.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU2023-02-17 10:17

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak var på fredagen i Belfast för att tillsammans med sin Nordirlandsminister Christ Heaton-Harris träffa företrädare för samtliga de stora nordirländska partierna.

Under tiden var hans utrikesminister James Cleverly i Bryssel för att luncha med EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic – följt av att Sunak under helgen väntas möta kommissionsordförande Ursula von der Leyen i samband med den stora säkerhetskonferensen i München.

Allt pekar åt samma håll: en lösning i den segdragna trätan kring handeln på Nordirland kan slutligen vara på gång.

Sunak: Positiva samtal

Officiellt heter det att fredagens besök i Belfast gjordes för att hitta lösningar som "ordnar de praktiska problemen på plats, uppfyller våra övergripande mål och garanterar Nordirlands plats inom Storbritanniens inre marknad", meddelades från det brittiska regeringskansliet i torsdags, enligt nyhetsbyrån AP.

Sunak säger att han hade "positiva samtal", men konstaterar att mer behöver göras, rapporterar AFP.

– Nu behöver mer jobb göras, och det är därför mina medarbetare och jag ska fortsätta tala intensivt med Europeiska unionen för att hitta lösningar, säger han till brittiska medier.

"Konstruktivt"

Från de nordirländska partierna andas försiktig optimism.

– Framsteg har gjorts på en rad områden och det välkomnar vi. Men det finns fortfarande vissa områden där vi saknar en slutlig uppgörelse med EU, säger Jeffrey Donaldson, ledare för unionistpartiet DUP, efter fredagens möte, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Väldigt positivt. Men vi är inte över mållinjen än, säger i sin tur Naomi Long från mittenrörelsen Allianspartiet till tidningen Belfast Telegraph.

Från mötet i Bryssel twittrar såväl Cleverly som Sefcovic om "konstruktiva" samtal.

"Intensivt arbete fortsätter", är Cleverlys ord.

"Hårt arbete fortsätter", skriver Sefcovic.

Fakta: Nordirlandsprotokollet

Under förhandlingarna inför Storbritanniens utträde ur EU enades London och Bryssel om ett särskilt Nordirlandsprotokoll för att kunna hålla en fortsatt öppen gräns mellan den brittiska landsdelen och resten av Irland. Annars var oron stor för att kontroller och övervakning vid gränsen skulle spräcka det fredsavtal som 1998 satte stopp för 30 år av oroligheter i Nordirland.

Protokollet har bland annat inneburit att varor från resten av Storbritannien ska kontrolleras i de nordirländska hamnarna i stället för vid gränsen.

Nordirlands Londonvänliga så kallade unionister, framför allt i partiet DUP, har dock varit stadigt kritiska mot protokollet och anser att det ger landsdelen orättvisa nackdelar inom Storbritannien. Motståndet har bidragit till att Nordirland inte kunnat enas om en regional regering efter valet i maj i fjol.

Även regeringen i London är kritisk och vill bland annat att tvister kring protokollet inte ska hanteras av EU:s domstol utan av en särskild instans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!