Maratonsamtal om AI i EU

EU:s väg mot en gemensam AI-lag har varit lång – och verkar inte ta slut i brådrasket.

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton sitter i tuffa förhandlingar om gemensamma AI-regler i EU. Arkivfoto.

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton sitter i tuffa förhandlingar om gemensamma AI-regler i EU. Arkivfoto.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

EU2023-12-07 10:20

Förhandlingar i hopp om att nå en avslutande kompromiss mellan EU-parlamentet och EU:s medlemsländer inleddes i onsdags eftermiddag, pågick under större delen av natten och fortsatte även under torsdagen.

Sedan tog man paus.

"Massvis med framsteg under de senaste 22 timmarna. Återupptar arbetet med EU-parlamentet och ministerrådet i morgon klockan 9", skriver EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton på X, tidigare Twitter.

EU-kommissionens förslag delar in AI-användandet i olika risknivåer, där man vill förbjuda sådant som anses utgöra "hot mot människors säkerhet, försörjningsmöjligheter och rättigheter", men ha lättare krav och regler, ju mindre riskabel användningen anses vara.

Förhandlingarna försvåras av oenighet i synen på hur mycket frihet som ska ges till innovatörer och företag i utvecklingen av nya AI-system.

En stötesten i förhandlingarna är också på vilket sätt polis och rättsväsende ska få använda sig av exempelvis ansiktsigenkänning med hjälp av AI.

En källa i förhandlingarna uppger för nyhetsbyrån Reuters att deluppgörelser nåtts, men att man fortfarande diskuterar just det sistnämnda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!