Sällan har en ny USA-president välkomnats så innerligt i Europa som när Demokraternas Joe Biden ersatte Republikanernas Donald Trump i januari 2021. Trump-åren fick den transatlantiska relationen att skaka rejält när USA-presidenten öppet utpekade EU som en "fiende", införde allehanda ekonomiska strafftullar och ifrågasatte framtiden för militäralliansen Nato.
Med Biden i Vita huset har det i stället talats vackert om samarbetet, såväl ekonomiskt, som politiskt och militärt.
När nu Republikanerna väntas återfå kontrollen över åtminstone representanthuset väcks gammal oro till liv igen.
Stöd till Ukraina?
En av de direkta konsekvenserna kan bli större krav på länderna i Europa kring kriget i Ukraina, där de styrande just nu förlitar sig starkt på stöd från USA.
"Stödet kommer inte att upphöra, men summorna kommer troligen att minskas rejält. USA kommer säkert att sätta högre tryck på sina europeiska allierade att kraftiga öka sitt ekonomiska och militära stöd till Ukraina och uppfylla Natos åtaganden om försvarsutgifter", siar Majda Ruge från tankesmedjan ECFR i en kommentar inför USA-valet.
EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) anser att EU borde göra mer, men är ändå bekymrad.
"Det är helt avgörande med fortsatt amerikanskt engagemang för Ukraina, därför är det oroande med den retorik som hörs från delar av Republikanerna och att partiet verkar allt mer splittrat i frågan. Om utfallet i valet innebär att USA börjar vända sig bort från Ukraina vore det djupt olyckligt", hälsar Tobé till TT via e-post.
Gnissel kring IRA
Trots alla vackra ord om samarbete från Biden-administrationen gnisslar det samtidigt redan nu i relationen mellan Bryssel och Washington.
Bidens gigantiska nya inflationsbekämpningspaket, IRA, uppskattas visserligen i EU ur ett klimatperspektiv, med sina storsatsningar på grön omställning. Handels- och industrimässigt är dock EU-oron stor över att IRA bygger på allehanda stöd och skattelättnader för sådant som produceras i USA och av amerikanska företag.
Det kan slå hårt mot inte minst bilindustrin i Europa.
– Vi är oroade över konsekvenserna. Vi måste göra allt för att undvika ett scenario med åtgärder och motåtgärder eller till och med ett handelskrig. Vi behöver mer partnerskap mellan USA och EU – inte mindre, sade Tysklands finansminister Christian Lindner på väg in till ett möte med sina eurokollegor i Bryssel i måndags.