Sillstrid för debuterande minister

Sillen i Nordsjön står på menyn när nya landsbygdsministern gör sitt första fiskemöte i EU. Sedvanlig nattmangling är att vänta.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på väg in tlll måndagens jordbruks- och fiskeministermöte i Bryssel.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på väg in tlll måndagens jordbruks- och fiskeministermöte i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU2021-12-13 11:50

EU:s jordbruks- och fiskeministrar samlades redan i söndags morse för att dra igång sitt decembermöte i Bryssel.

Framför allt handlar det om att enas om nästa års fångstmängder av fisk i Nordsjön och Atlanten.

– Jag hyser förhoppning om att vi ska få den flexibilitet som vi vill ha, så att vi kan rädda den västliga Östersjösillen, där beståndet behöver förbättras, och att vi kan ta vårt fiske med nordsjösillen i Nordsjön i stället, säger nya landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) på väg in till måndagens fortsatta diskussioner.

Sverige, Tyskland och Danmark är överens om rejäla nedskärningar i Skagerrak för att bestånden ska kunna återhämta sig. Men då behövs ökat svenskt fiske i Nordsjön i stället. Samtidigt krävs en uppgörelse inte bara i EU-kretsen, utan även med grannarna i Storbritannien och Norge.

Förhandlingarna lär därför ta tid – och riskerar att landa i att endast provisoriska kvoter kan slås fast, för de tre första månaderna under 2022.

– Vi är inte där än, men blir det provisoriska kvoter så hoppas jag att det blir en snabb lösning efteråt, säger Sätherberg i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om