Slutförstört i EU för osålda skor och kläder

Osålda kläder och skor i EU ska inte längre få förstöras, efter en uppgörelse mellan EU-parlamentet och medlemsländerna. Redan om två år kan reglerna träda i kraft.

Begagnade kläder och skor hos Myrorna på Fleminggatan i Stockholm. Arkivfoto.

Begagnade kläder och skor hos Myrorna på Fleminggatan i Stockholm. Arkivfoto.

Foto: Nora Lorek/TT

EU2023-12-05 14:24

En preliminär uppgörelse om EU-kommissionens förslag om ekodesign nåddes under natten mot tisdagen och välkomnas av både förhandlare och konsumentorganisationer.

"När det gäller förstörandet av osålda textilier är det fantastiska nyheter att EU kommit överens om att förbjuda detta absurda beteende", säger exempelvis Monique Goyens från europeiska konsumentorganisation Beuc i ett uttalande.

Uppgörelsen undantar de minsta företagen från kravet, medan medelstora företag får sex års undantag. Övriga får två år på sig efter att reglerna börja gälla, vilket sker så fort som EU-parlamentet och EU:s ministerråd formellt godkänt överenskommelsen.

Förslaget om ekodesign, som lades fram våren 2022, innehåller även bredare krav på att allehanda varor – från diskmaskiner och tv-apparater till fönster och bilbatterier – blir mer hållbara och kan repareras. Uppgifter om hållbarheten ska finnas i obligatoriska "digitala produktpass" – exempelvis i form av QR-koder – på varorna.

Däremot undantas motorfordon och produkter av betydelse för försvar eller nationell säkerhet.

Fakta: EU:s klädvision

Förslaget om att stoppa förstörandet av osålda kläder och skor presenterades av EU-kommissionen 2022, när man även lade fram sin strategi för klädbranschen till år 2030:

* Alla textilier på EU-marknaden ska vara hållbara och möjliga att återvinna och reparera. De ska till stor del vara gjorda av återvunna fibrer, vara fria från farliga ämnen och tillverkade med respekt för sociala rättigheter.

* Snabbmode ska inte längre vara på modet.

* Lönsamma återanvändnings- och lagningstjänster ska vara tillgängliga.

* Tillverkarna ska ta ansvar för sina produkter längs hela värdekedjan.

* Hållbara kläder ska vara normen, snarare än slit och släng. Mängden som bränns eller hamnar på tippen ska vara minimal.

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!