Storm kring USA-ekonom i EU

En välkänd amerikansk ekonom har tillsatts på en toppost inom EU – och mottas genast med stora protester.

Tillsättandet av en amerikanska som chefsekonom under EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager väcker protester i EU. Arkivfoto.

Tillsättandet av en amerikanska som chefsekonom under EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager väcker protester i EU. Arkivfoto.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

EU2023-07-14 13:50

Ekonomiprofessorn Fiona Scott Morton har arbetat med konkurrensfrågor i USA:s justitiedepartement och är välkänd för forskning och arbete kring framför allt digitala plattformar ur ett konkurrensperspektiv.

Från den 1 september ska hon dessutom bli chefsekonom vid EU-kommissionens betydelsefulla generaldirektorat för konkurrensfrågor, DG Comp.

Fast det är det långt i från alla som gillar. Att en amerikan väljs i stället för en europé väcker protester – dessutom med tanke på att hon tidigare gjort konsultarbete för nätjättar som Apple och Amazon.

"Förbluffande. . . Den här utnämningen måste omvärderas av EU-kommissionen", skriver exempelvis Frankrikes EU-minister Catherine Colonna på Twitter.

"Vi förstår inte valet av icke-EU-kandidater för en så högt uppsatt och strategisk position", heter det dessutom i ett gemensamt brev från ledarna för EU-parlamentets konservativa, socialdemokratiska, liberala och gröna partigrupper.

Än så länge står dock kommissionen på sig.

– Beslutet är taget. Vi ser ingen anledning att tänka om, säger kommissionstalespersonen Dana Spinant på en pressbriefing på fredagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!