Regler för användning av ansiktsigenkänning, ökat skydd för konsumenter och krav på riskbedömningar från företag och utvecklare ingår i det förslag från EU-kommissionen som lades fram 2021 för att skapa juridisk ordning kring AI-utvecklingen.
Ett stort steg framåt togs på torsdagen då EU-parlamentets två ansvariga utskott med stor majoritet enades om sin linje i de fortsatta förhandlingarna.
”Vi är övertygade om att vår text skapar balans mellan skyddet för grundläggande rättigheter och behovet av klara regler för företagen och för att stimulera innovation i Europa”, säger den italienske ledamoten Brando Benifei i ett uttalande efter omröstningen.
Utskotten vill bland annat förbjuda användning av ansiktsigenkänningsprogram i realtid i offentliga utrymmen.
Snabb utveckling
Fortfarande är emellertid vägen lång innan de nya reglerna kan spikas.
Först väntar sannolikt ytterligare ändringsförslag när hela parlamentet ska rösta om utskottets åsikt, preliminärt i mitten av juni. Därefter kan svåra kompromissförhandlingar inledas med EU:s medlemsländer i ministerrådet. Det sistnämnda försvåras dessutom ytterligare av att ministerrådet enades om sin syn på saken redan i vintras – och då ännu inte tog hänsyn till exempelvis de många frågor som väckts kring utvecklingen av chattrobotar som Chat GPT.
Den snabba utvecklingen är ett bekymmer och har lett till en ovanlig gemensam framstöt från Socialdemokraterna och Moderaterna i EU-parlamentet.
– Utifrån den verklighet som vi har nu är det här bra lagförslag, men sedan kommer det att behövas mer. Det är därför vi säger att det här måste vi följa på daglig basis för det sker så fruktansvärt snabbt, sade Erik Bergkvist (S) på en pressfrukost med svenska journalister i Strasbourg tidigare i veckan.
Expertutskott?
Bergkvist och kollegan Jörgen Warborn (M) har därför lagt fram förslag om att återupprätta ett särskilt AI-utskott i EU-parlamentet.
– Då kan det bli lite mer balanserade slutsatser. Man behöver både väga in integritetsaspekter och innovationsaspekter och ofta blir det så att när det här behandlas i olika utskott kan det finnas en lutning åt ena eller andra perspektivet, sade Warborn på en pressträff i tisdags.
Målet är att den nya lagstiftningen på EU-nivå ska kunna träda i kraft från 2026.