– Det ska helst vara på plats i slutet av det här året. Det är därför vi har jobbat väldigt intensivt med förhandlingar, säger Elisabeth Svantesson om läget för EU:s nya budgetregler efter veckans möte med EU:s finansministrar i Luxemburg.
Luxemburgmötet var det sista så kallade Ekofin-mötet som Svantesson fick leda under det svenska ordförandeskapet, som formellt avslutas vid halvårsskiftet. Sedan tar Spanien över ordförandeklubban.
– Jag är framförallt väldigt nöjd med att vi lyckats, på kort tid, få ihop 27 länder till gemensamma riktlinjer. Sedan kommer vi också efter ordförandeskapet vara med i diskussionen mer än vad vi kunnat vara nu. Nu har man ju varit neutral och lett mötena, säger Svantesson.
Lättare komma åt fusk
En annan framgång Svantesson vill lyfta fram är regleringen av kryptovalutor och informationsutbyte mellan EU-länder. Det kommer enligt henne göra det lättare att komma åt penningtvätt, fusk och bedrägerier.
– Jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte har någon besvikelse. Jag tycker att det har gått väldigt bra, tillägger hon när hon summerar halvåret.
EU-samarbetet är viktigt för Sverige, inte minst för att hantera frågor som Ukrainakriget eller migration enligt Svantesson. Men det finns röda linjer för hur långt EU-samarbetet kan gå, enligt finansministern.
– Det finns mycket sådant, som länderna ska sköta själva, till exempel beskattning.
En annan het fråga som dykt upp under det svenska ordförandeskapet är hur statsstöd och EU-lån ska kunna användas för att få fart på den gröna omställningen.
– Det är ju ingen hemlighet att Sverige – och flera andra länder – har en annan syn på exempelvis hur ekonomin ska växa, att vi inte ska ha för stora lån, att vi inte ska ha en ny inriktning med väldigt mycket gemensam upplåning – det är i grund och botten länder som Sverige som får betala för det och andra som kommer att gynnas på ett felaktigt sätt av det. Det finns så klart spänningar i detta.
Euro inte på bordet
Att införa euron i stället för kronan är inte heller aktuellt, enligt Svantesson – trots raden av nya bottennoteringar för kronan mot just euron i inflations- och räntechocken.
– Den frågan är inte på bordet. Sverige har en svensk krona och vi har haft en folkomröstning om detta.
Hon betonar dock att ett nära samarbete med euroländerna är viktigt och hon välkomnar att euron diskuteras igen.
– Men jag ser inte att det är en fråga som kommer att ligga på bordet under de närmaste åren – inte under ganska lång tid framöver, säger Svantesson.