Tuffare krav ska få kläderna att hålla

Bort med slit och släng och fram med mer återvinning och färre farliga beståndsdelar. Till 2030 ska EU vrida klädbranschen ut och in – för klimatets skull.

En kvinna handlar i en butik i Michalovce i Slovakien. EU-kommissionen vill nu ställa hårdare krav på klädbranschen. Arkivfoto.

En kvinna handlar i en butik i Michalovce i Slovakien. EU-kommissionen vill nu ställa hårdare krav på klädbranschen. Arkivfoto.

Foto: Roman Hanc/TASR/AP/TT

EU2022-03-30 12:12

Bara en futtig procent av världens textilier återvinns. Varje EU-medborgare slänger bort 11 kilo kläder om året. Och varje sekund eldas eller dumpas ett helt lastbilslass med kläder runt om i världen.

De siffrorna vill EU-kommissionen nu ändra på med hjälp av en ny strategi för hållbara textilier. Tanken är att till år 2030 ha kläder med betydligt mer återvunnet material i sig, med färre farliga ingredienser och tillverkade med respekt för personalens sociala rättigheter.

– Alla har vi kläder som vi bär sällan. Alla kan se att vi överkonsumerar textilier. Jag är ingen modekung, men jag vet lite om hur det fungerar i en stor familj, säger EU-kommissionens klimatansvarige förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel om onsdagens stora hållbarhetspaket.

"Måste kunna lagas"

Textilstrategin är bara en del av paketet, som även innehåller allmänt hårdare hållbarhetskrav på det som ska säljas i EU. Det ska bli betydligt svårare för säljare och tillverkare att kassera osålda eller återlämnade produkter och "digitala produktpass" ska införas som ger konsumenterna mer information om tillverkningsprocesser, innehåll och återvinningsmöjligheter.

– De produkter vi använder varje dag måste kunna hålla för första användaren, men också den andre och den tredje. Om en produkt går sönder måste den kunna lagas. Det finns fortfarande mycket vi kan göra, säger Timmermans.

Bland annat ska fler produkter omfattas av ekodesignregler, som bland annat ligger bakom de färg- och sifferkoder över energiförbrukningen som finns på till exempel kylskåp.

– Vi känner alla till de här färgerna och bokstäverna A, B, C, D och så vidare. Det fungerar, säger Timmermans.

Bort med slit och släng

Paketet är en kombination av nya förslag, revideringar av gamla regler och löften om kommande åtgärder. Här ingår även förslag på hårdare krav på byggnadsmaterial.

Dessutom vill EU-kommissionen ge sig in i modebranschen – eller åtminstone få snabba modeväxlingar att inte längre vara på modet. Kampanjen Omstarta modet nu! (Re-Fashion Now, i engelskt original) ska dras igång från Bryssel.

Signalen till Europas klädhandlare är tydlig.

"De som under de senaste två decennierna har byggt sina företagsmodeller på att få ut ständigt fler modelinjer och mikrokollektioner på marknaden i ökad takt uppmanas starkt att övergå till hållbara modeller, minska antalet kollektioner per år och ta sitt ansvar", heter det bland annat från EU-kommissionen.

– Vi arbetar på att få slut på modellen med slit och släng, säger Frans Timmermans.

Fakta: EU:s klädvision

Här är vad EU-kommissionen har för mål för klädbranschen år 2030:

* Alla textilier på EU-marknaden ska vara hållbara och möjliga att återvinna och reparera. De ska till stor del vara gjorda av återvunna fibrer, vara fria från farliga ämnen och tillverkade med respekt för sociala rättigheter.

* Snabbmode ska inte längre vara på modet.

* Lönsamma återanvändnings- och lagningstjänster ska vara tillgängliga.

* Tillverkarna ska ta ansvar för sina produkter längs hela värdekedjan.

* Hållbara kläder ska vara normen, snarare än slit och släng. Mängden som bränns eller hamnar på tippen ska vara minimal.

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!