Tysk nedgång ger sämre tillväxt i EU

Jätten Tysklands ekonomi går bakåt när krig och klimat skapar osäkerhet. EU-kommissionen tvingas skriva ned sina tillväxtprognoser för både 2023 och 2024.

Tysklands finansminister Christian Lindner kämpar med tuffa ekonomiska siffror. Arkivfoto.

Tysklands finansminister Christian Lindner kämpar med tuffa ekonomiska siffror. Arkivfoto.

Foto: Michele Tantussi/AP/TT

EU2023-09-11 11:00

I den försenade sommarprognos som nu presenteras sias om en tillväxt i år på 0,8 procent i hela EU – 0,2 procentenheter mindre än i vårprognosen.

För 2024 spår kommissionen i sin tur 1,4 procent i tillväxt – 0,3 procentenheter lägre än gissningen i våras.

Liknande nedgång gäller även för eurozonen, till 0,8 procent i år (i stället för 1,1) och 1,3 procent nästa år (i stället för 1,6).

Minus i Tyskland

"Även om vår ekonomi fortsatt är på väg mot tillväxt så är osäkerheten stor och vi måste ha noggrann uppsyn över riskerna", skriver kommissionens finansansvarige exekutive viceordförande Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.

Inte minst är Tyskland ett bekymmer, där EU-kommissionen i år tror på en tillbakagång i ekonomin med 0,4 procent, följt av en uppgång med 1,1 procent 2024.

Inflationen i hela EU tros landa på 6,5 procent i år – aningen bättre än i våras då man gissade på 6,7 procent. Däremot skrivs nästa års inflationstakt upp en aning, till 3,2 procent från 3,1.

Minus i Sverige

Till skillnad mot tidigare prognoser ges den här gången detaljerade prognoser endast för Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Polen.

Samtidigt konstaterar kommissionen i prognosen att de svagare tillväxtsiffrorna drivs på av "betydande nedgångar" i bland annat Sverige. Enligt kommissionen gick den svenska ekonomin tillbaka med 0,8 procent under det andra kvartalet i år och nedgångar under samma period rapporteras även för Polen, Ungern, Lettland, Österrike, Cypern, Estland, Italien och Nederländerna.

Fakta: EU:s sommarprognos

EU-kommissionens sommarprognos innehåller i år endast totalsiffror samt exakta siffror för sex av 27 medlemsländer. Så här mycket väntas ekonomin öka med i år, i procent av BNP (med 2024 inom parentes):

Spanien: 2,2 (1,9)

Frankrike: 1,0 (1,2)

Italien: 0,9 (0,8)

Nederländerna: 0,5 (1,0)

Polen: 0,5 (2,7)

Tyskland: -0,4 (1,1)

Hela EU: 0,8 (1,4)

Eurozonen: 0,8 (1,3)

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!