EU-kommissionen lade i december i fjol fram sitt förslag på hur man ska kunna avgöra om någon som utför tjänster via olika plattformar på nätet ska ses som anställd eller inte.
Förslaget har sedan dess bearbetats av medlemsländerna, i hopp om att kunna enas vid torsdagens arbetsmarknadsministermöte i Bryssel. Än så länge finns dock ingen tillräcklig majoritet bakom förslaget.
– I dag kan vi ser hur svårt det är att nå enighet på EU-nivå. Det är inte lätt – men sådan är politiken, konstaterade ordförandelandet Tjeckiens arbetsmarknadsminister Marian Jurecka när han till sist tvingades kasta in handduken på torsdagskvällen.
Stöd i riksdagen
Sveriges biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) fick mandat från riksdagen att säga ja till den senaste kompromissen, efter ett extrainsatt EU-nämndsmöte under torsdagseftermiddagen.
– Regeringen fick stöd från EU-nämnden för den allmänna riktlinje som låg på bordet, men kan konstatera att det fanns inte tillräckligt stöd i rådet för att vi skulle komma framåt med den här frågan i dag, säger Brandberg efter mötet.
Sverige tillhörde de mest skeptiska till förslaget när det lades i fjol, bland annat av oro för att reglerna inte ska vara kompatibla med den svenska modellen med att sköta det mesta via förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.
Brandberg ser ändå positivt på hur förslaget utvecklats under förhandlingarna bland medlemsländerna.
– Utifrån kommissionens första förslag så har det rört på sig och det har förhandlats. Den här versionen kände vi att var acceptabel utifrån våra intressen, säger Brandberg.
Svensk nyckelroll
Hon får nu en viktig roll när Sverige tar över som ordförandeland efter Tjeckien från den 1 januari.
– Vi kommer ju att ta ta över där det här arbetet slutade och vi hoppas ju att vi under vårt ordförandeskap ska kunna hitta en lösning som en majoritet kan ställa sig bakom, säger Paulina Brandberg i Bryssel.
Om och när en uppgörelse blir klar krävs sedan kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, som också behandlar frågan. Där väntas ansvarigt utskott rösta om sin syn på förslaget under nästa vecka.