Dåligt försäkrat sportlov kan bli dyr historia

I helgen börjar sportlovsveckorna och många ger sig ut i skidbacken. Men med dålig koll på försäkringar riskerar resan att bli en dyr historia. Så här undviker du de vanligaste missarna.

Flera svenskar passar nog på att ge sig ut på en skidresa under sportlovet. Men det kan vara svårt att veta vad som gäller ifall en olycka inträffar innan eller under resan. Arkivbild.

Flera svenskar passar nog på att ge sig ut på en skidresa under sportlovet. Men det kan vara svårt att veta vad som gäller ifall en olycka inträffar innan eller under resan. Arkivbild.

Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Försäkringar2023-02-10 05:30

– Det märks att konsumenter ringer till oss med olika frågor och att många har dålig koll på vad som gäller, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på den oberoende stiftelsen Konsumenternas Försäkringsbyrå.

I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd. Det gäller för resor i Sverige om du är borta i minst en eller två nätter, men det varierar något mellan olika försäkringsbolag. Har man en hemförsäkring så kan man få ersättning för merkostnader för hemresa och logi om du eller någon medresenär blir sjuk eller råkar ut för en olycka.

Vanliga missar

En vanlig miss som många svenskar gör, enligt Danfors, är att de som blir sambos tror att de även får en hemförsäkring när de flyttar in hos sin partner.

– Vissa försäkringsbolag kräver att alla familjemedlemmar måste vara angivna på försäkringsbrevet. För vissa försäkringsbolag måste man vara folkbokförd på hushållets adress.

Ramlar du i backen och skadar dig så att du måste uppsöka vård, så kan man ha rätt till ersättning från en olycksfallsförsäkring. Men en vanlig miss kan uppstå om man medvetet utsätter sig för en risk.

– Ska man åka offpist kan det vara bra att tänka på att det ses som en riskfylld aktivitet av många försäkringsbolag. Därför kan det vara bra att kontrollera hur hemförsäkringen gäller för offpist. Annars måste man teckna ett tillägg, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Ifall ditt barn skadar sig bör du anmäla skadan både till barnförsäkringen, men även till skolförsäkringen.

"Miljonbelopp"

Ska man åka skidor utanför EU är det viktigt att kontakta sitt försäkringsbolag eller den larmcentral som försäkringsbolaget samarbetar med för att förvissa sig om vilka sjukhus i området som accepteras av försäkringsbolaget, om olyckan är framme.

– Om man har varit sjuk innan resan och sjukdomen förvärras på resmålet kan det vara svårt att få ersättning från försäkringsbolaget. Då får man stå för alla kostnader själv och det kan röra sig om mycket pengar om man är utanför EU och i värsta fall kan det bli miljonbelopp, om man inte har en hemförsäkring.

Nya regler för Italien

För att få åka i skidbackarna i Italien, så ska man från den 1 januari 2022 ha en ansvarsförsäkring. En sådan försäkring ingår i alla Svenska hemförsäkringar. Men du får se upp i backarna, för utan försäkring kan man få böter och ett indraget liftkort. Den som inte har försäkring måste köpa skyddet tillsammans med liftkortet.

– Be att få ett reseintyg från ditt försäkringsbolag innan du åker, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

TT: Om man tycker att det blir dyrt med alla försäkringar, hur bör man prioritera?

– Man ska alltid ha en hemförsäkring för i den ingår det viktiga reseskyddet. Det är också bra att ha en olycksfallsförsäkring och alla barn bör ha en barnförsäkring, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Att tänka på

Ta reda på vilka försäkringar du har före resan.

Kontrollera att alla resenärer har ett reseskydd. Vissa försäkringsbolag kräver att alla personer i hushållet är namngiva i försäkringsbrevet för att omfattas av hemförsäkringen.

Se till att få ett läkarintyg om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka.

Du kan få ersättning från flera olika olycksfallsförsäkringar.

Ska du ägna dig åt riskfyllda aktiviteter, kontrollera vad din hemförsäkring täcker. Du kan behöva en separat reseförsäkring.

Kontrollera att alla resenärer är försäkrade. Vissa försäkringsbolag kräver att alla personer i hushållet är namngiva i försäkringsbrevet för att omfattas av hemförsäkringen.

Kontakta ditt försäkringsbolag om du har varit sjuk före resan. Du kan behöva en medicinsk förhandsbedömning för att veta hur ditt reseskydd gäller.

Ladda ned ditt resebevis/försäkringsbevis från försäkringsbolaget före resan. Ta med ditt EU-kort om du reser inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien.

Skaffa ett läkarintyg om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka.

Om du blir akut sjuk eller skadad, kontakta ditt försäkringsbolag eller den larmcentral som bolaget samarbetar med.

Ta reda på vad som gäller i det land du åker till. Följ de regler som gäller i skidbackarna.

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!