Försvaret tecknar miljardorder på bandvagnar

Svenska försvaret har tecknat avtal om att köpa totalt 276 bandvagnar från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik, via två olika avtal.

Sverige, Tyskland och Storbritannien köper bandvagnar. Arkivbild.

Sverige, Tyskland och Storbritannien köper bandvagnar. Arkivbild.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Försvar2022-12-16 21:53

I det första avtalet har Sverige, Tyskland och Storbritannien tillsammans upphandlat sammanlagt 436 bandvagnar från BAE Systems Hägglunds.

Bandvagnarna är av typen BVS10 och det totala värdet på ordern uppgår till cirka åtta miljarder kronor. Av de 436 fordonen ska Sverige köpa 236, Tyskland 140 och Storbritannien 60 stycken.

De första bandvagnarna är planerade för leverans under början av 2024, och det är Försvarets materielverk har skött upphandlingen för de tre ländernas räkning.

– Det här säkrar löpande produktion i Ö-vik under väldigt lång tid framöver. Leveransvolymen ökar i steg och kommer att pågå ända till 2029, och det är en lång tid i vår värld, säger Ola Thorén, kommunikationsdirektör vid BAE Systems Hägglunds, till TT.

Enligt BAE Systems har Sverige i veckan dessutom tecknat ett separat avtal på ytterligare 40 BVS10, värda cirka 50 miljoner dollar. Det betyder att Sverige totalt slutit avtal om att köpa 276 bandvagnar från försvarskoncernen i december månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!