Unga luras på pengar för "provspel" i Sverige

Flera unga spelare har betalat för att komma till Sverige och provspela för fotbollsklubben GIF Sundsvall – men det hela har varit en bluff, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Bedragare har utnyttjat ungas fotbollsdrömmar genom så kallade "provspelsbedrägerier". Arkivbild.

Bedragare har utnyttjat ungas fotbollsdrömmar genom så kallade "provspelsbedrägerier". Arkivbild.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Fotboll2021-05-25 08:25

Genom provspelsbedrägerierna har spelare i utlandet – bland annat i Storbritannien och Brasilien – lurats med falska sociala medier-konton i den assisterande tränaren Tommy Naurins namn. Spelarna har erbjudits att komma på provspel mot att de skickat över passuppgifter och pengar för flygbiljett och uppehälle, ofta mellan 4 000 och 7 000 svenska kronor.

GIF Sundsvall tror att 30–40 personer kan ha drabbats, rapporterar ST. Det hela uppdagades när klubbens sportchef kontaktades av svenska konsulatet i Rio de Janeiro – men även Tommy Naurin har kontaktats av upprörda unga spelare.

– Jag förstod ju först inte vad som hade hänt. Men sedan blev det ett mönster. De hade blivit ombedda att betala en summa pengar för sitt uppehälle. Sedan gick "Tommy" upp i rök och då hittade de till mig via andra kontaktsätt, säger han till tidningen.

Enligt polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet rör det sig troligen om en ny typ av bedrägerier. Då brotten skett utomlands så måste de polisanmälas i respektive länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!