Flera regioner runtom i landet har de senaste veckorna vittnat om en alltmer ansträngt läge inom vården när coronapandemin återigen tagit fart.
För att sjuktransporter inom Sverige ska fungera även under rådande pandemi får fler flygplatser nu höjd beredskap.
– Det är en omfattande beredskapshöjning vi nu genomför och det är för att säkerställa att vi har bästa möjliga förutsättningar när det gäller framförallt att transportera patienter, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.
Kiruna inkluderat
Uppdraget ges därför till Trafikverket att förhandla och ingå överenskommelse med ett antal flygplatser om att införa en temporär beredskap. Detta efter en hemställan från Sveriges kommuner och regioner (SKR) till regeringen.
Bland annat kommer flygplatserna i Kiruna, Lycksele, Mora och Borlänge få en utökad beredskap. Tillsammans med ordinarie beredskapsflygplatser kommer Sverige ha totalt 26 flygplatser i höjd beredskap under de närmaste månaderna. Tio finns sedan tidigare.
– Det har varit en utmaning för de regionala flygplatserna och många har inte haft något flyg. Nu går staten in och säkerställer att det finns personal på plats, säger Eneroth.
TT: Hur snabbt kan detta ske?
– Min bedömning är att man skyndsamt kommer upp i beredskap. Det handlar om dagar och kommer att gå fort, detta då smittoläget är allvarligt.
Tillfälliga statliga lån
Regeringen föreslår även tillfälliga statliga lån för trafikledning på regionala icke-statliga flygplatser. 164 miljoner kronor avsätts, meddelar ministern.
10 miljoner kronor tillförs även för att jourberedskapen på de statliga beredskapsflygplatserna ska kunna upprätthållas i större utsträckning.
– Så att man kan ha en verksamhet under en större del av dygnet, säger Tomas Eneroth.