– Det var ju ett besked till de långtidsarbetslösa, att de ska vara glada att de är i arbetskraften. Det måste löna sig bättre att jobba än att stapla bidrag på varandra, säger Svantesson.
Svaret kom som en replik på Magdalena Anderssons kommentar om att många andra EU-länder har lägre arbetslöshet än Sverige eftersom människor där slutat söka jobb, och därmed inte räknas som arbetslösa.
– Vi ska inte få ned arbetslösheten genom att gömma dem i statistiken, säger Magdalena Andersson.
Svantesson frågade också finansministern om det är rimligt att nyanlända kan få ut mer i bidrag än vad pensionärer som jobbat ett helt liv får.
Finansministern svarade att i Sverige ska man jobba.
Innan debatten började kritiserade oppositionen regeringen för att den accepterar massarbetslöshet.
Knappt godkänt
– Den får knappt godkänt för den tar inte tag i de stora problemen som den höga arbetslösheten och otryggheten, säger Elisabeth Svantesson.
– Dels handlar det om en effektiv arbetsmarknadspolitik, nu satsar man på extratjänster som kostar åtta miljoner per jobb, det är en väldigt ineffektiv politik. Vi vill se mer av nystartsjobb men också språkkrav och utbildningsplikt, säger Svantesson
Hon upprepade också kravet på ett bidragstak för att det ska löna sig att gå till jobbet istället för att vara hemma.
Saknar satsningar
KD:s ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed tyckte sig se en "dalande formkurva" hos regeringen.
– Magdalena Andersson är väldigt nöjd, men det går inte att prata bort problemen ute i verkligheten. Jag hade förväntat mig nya grepp som visar att man verkligen tar frågorna om långtidsarbetslösheten och vårdköerna på allvar, säger Forssmed.
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt framhöll i debatten att "Sverige kommer först" och efterlyste satsningar på polisen, pensionärerna och en plan för hur Sverige ska öppna upp efter krisen.
– Kortsiktigt är det helt korrekt med stora stimulanser, stora stöd till företag och civilsamhälle. Men vi kan inte ha en evigt skenande statsskuld utan behöver en plan för återgång till normalläge.
Han kallar regeringens jobbpaket för satsningar på "subventionerade låtsasjobb".
"Accepterar massarbetslöshet"
V-ledaren Nooshi Dadgostar kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att motverka den höga arbetslösheten.
– Vi har en regering, kan vi utläsa av den här budgeten, som har accepterat massarbetslöshet. De siktar på en sju, åtta procent i arbetslöshet och är ganska nöjda med det, säger hon på en pressträff.
Enligt Vänsterpartiet är det nu rätt tid att göra stora satsningar på klimatomställningen, exempelvis på elektrifiering, vilket både skulle skapa jobb och åtgärda klimatkrisen.
Dadgostar är också kritisk till att inte mer görs för att långsiktigt rusta upp vården, omsorgen och skolan. Hon pekar på att stöden i vårbudgeten är tillfälliga.
– Det är därför kommuner och regioner inte vågar anställa nu. Regeringen har inget lärt av den här pandemin, säger hon.
Mer expansiv politik
Från Liberalernas håll betonas att den redan expansiva finanspolitiken som förs måste fortsätta, för att inte hamna i en liknande situation som senaste finanskrisen.
– Det kommer att krävas expansiv politik under en period nu, säger L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.
De ekonomiska stöden är enligt regeringens plan kvar fram till i alla fall halvårsskiftet. Om de ska behållas längre har att göra med hur vaccineringen går, framhåller Persson.
Centerpartiet, som har varit med och förhandlat fram vårbudgeten, är särskilt nöjt med satsningarna på jobben, företagen och landsbygden.
– Vi ser att det är satsningar på jobben, på företagen, på framtidstro för de unga och så finns det välkomna satsningar till landsbygden, säger Rickard Nordin, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.