Nätbutiker brister i märkning av kosmetika

Ansiktsmasker, hårfärgsprodukter och hudkrämer beskrivs på olämpliga sätt av nätbutiker i Sverige. Läkemedelsverket har granskat tio online-återförsäljare av kosmetika.

Läkemedelsverket har granskat online-återförsäljare. Arkivbild.

Läkemedelsverket har granskat online-återförsäljare. Arkivbild.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Hälsa och sjukvård2021-02-16 11:19

Myndigheten har tittat närmare på två produkter från varje nätbutik. Totalt 15 av 20 granskade kosmetikaprodukter innehöll brister i märkning.

– Det saknades svenska varningstexter och "batchnummer", som finns för att kunna spåra produkten. Sedan var en del marknadsföringspåståenden olämpliga, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

Produkter var märkta som ”ej testad på djur” trots att det sedan 2013 är förbjudet att sälja kosmetika som har testats på djur. Flera produkter var även "fria från" förbjudna ämnen, vilket är en olämplig märkning enligt Läkemedelsverket.

– Då finns risken att man tror att andra produkter innehåller det som är förbjudet, säger Magnus Crona.

– En produkt märktes också med "fri från parfym" och ändå hittade vi parfym i innehållsförteckningen, fortsätter han.

Bland de tio nätbutikerna återfinns välkända återförsäljare. Läkemedelsverkets granskning har resulterat i att flera av de undersökta produkterna har slutat säljas av nätbutikerna, som enligt myndigheten har brustit i ansvar.

– Ja, det har de gjort, säger Magnus Crona.

TT: Ni har tittat på 20 produkter. Hur representativ är granskningen för hela kosmetikamarknaden?

– Vi tycker att det är representativt. Vi ser den här typen av brister år efter år.

Fakta: Fem viktiga frågor vid köp av kosmetika

1. Finns det en innehållsförteckning och tydliga användningsinstruktioner?

Inom EU ska kosmetika som säljs ha en innehållsförteckning, och innehållet ska vara godkänt för användning inom EU. Om produkten saknar eller har otydliga instruktioner kan det orsaka stora besvär för användaren. Om produkten är märkt med "endast för yrkesmässig användning" ska man inte använda den utan rätt utbildning.

2. Står tillverkare angiven, inklusive kontaktuppgifter?

Tillverkaren måste ha en fysisk adress inom EU/EES för att man ska kunna spåra produkten, till exempel om användaren upplever oönskade effekter eller andra problem. En adress till en webbplats räcker alltså inte.

3. Görs vidlyftiga hälsopåståenden om produkten?

Det är noga reglerat vad man får påstå kring kosmetiska produkter. Man ska inte köpa produkter som marknadsförs som att de botar eller lindrar sjukdomar.

4. Har produkterna passerat bäst-före-datum?

Gammal kosmetika kan göra att man får bakterieväxt i produkten. Detta kan orsaka både infektioner och allergiska reaktioner. Man ska vara uppmärksam på datummärkningen, och läsa noga på förpackningen hur den ska förvaras och hur länge den håller efter att den har öppnats.

5. Är produkten orimligt billig?

Då finns risk för att man erbjuds en piratkopia. Kosmetika är en av de mest piratkopierade produkterna i den globala handeln, och kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren knappast bryr sig om de andra regler som gäller för kosmetika, till exempel kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet.

Text och fakta: Läkemedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!