Risktagandet på USA:s marknad för företagsobligationer ökar. Bland årets emissioner av företagsobligationer är andelen låntagare med bottenkreditbetyget CCC uppe på 15 procent, enligt Financial Times beräkningar av data från Refinitiv.
Man får gå tillbaka till 2007, när den stora finanskrisen brakade loss i USA, för att hitta lika höga nivåer av risk på denna del av obligationsmarknaden.
– Det handlar om en allmänt ökad riskaptit som egentligen speglar att räntorna pressats ned under en lång tid och placerare måste hitta alternativ för att generera samma avkastning som tidigare, säger Bergqvist.
Fylla kassan
Utvecklingen har gått i den riktningen ända sedan 2008, enligt Bergqvist, då centralbanker började trycka ut mer pengar i systemet. Men under 2020, då pandemin slog till, skedde detta i en exceptionell omfattning. Stödköp, krisåtgärder och räntesänkningar har fyllt på kapitalmarknaden i USA till bristningsgränsen.
När förhoppningarna vuxit om framgångar för vaccinationsprogram, nya stimulanser från USA:s regering och en ekonomisk återhämtning har det öppnat dörren även för företag i krisdrabbade branscher inom besöksnäring, resor och detaljhandel att fylla på kassan med nya lån till ovanligt låg ränta.
"I botten på tunnan"
Enligt Oleg Melentyev, analytiker på Bank of America, rör det sig om ett tydligt skifte på obligationsmarknaden. Tidigare under pandemin bestod obligationsmarknaden i USA främst av emissioner från finansiellt stabila företag som ville stärka kassan eller balansräkningen.
– Nu befinner vi oss djupt ned i botten på tunnan, när de svagaste och mest sårbara låntagarna slutligen får möjlighet att hitta finansiering på denna marknad, säger analytikern till Financial Times.
Han beskriver hur obligationslån till bolag med CCC-betyg i USA under de gångna tre månaderna har lyft till rekordvolymer, med en topp på 3,5 miljarder dollar på tre veckor i januari.
Risk för bakslag
Att andelen skräpobligationer är högre än på länge behöver i sig inte vara ett problem, anser Bergqvist. Ekonomiska prognoser pekar på att konjunkturen är på väg uppåt.
– Förhoppningsvis står vi på tröskeln till en konjunkturåterhämtning nu och det gör att även bolag med en dålig kreditvärdighet förhoppningsvis ska tjäna mer pengar.
Men han påpekar samtidigt att investerare bör vara medvetna om att det handlar om placeringar med hög risk och ägande i företag inom branscher med hög frekvens av konkurser.
– Faran är om konjunkturkurvorna går åt helt motsatt håll. Om vi får bakslag med vaccinet och viruset, säger Robert Bergqvist.