Under 2020 fick Kronofogden in 1,2 miljoner krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det är en ökning med 3,3 procent jämfört med året innan.
Men räknat i antalet personer som berörs är ökningen något lägre, 1,3 procent. Drygt 426 000 personer betalade inte sina skulder i tid.
"Den kraftiga ökningen av antalet skuldsatta, som bedöms bli en följd av pandemin, har än så länge alltså inte inträffat. Däremot fortsätter skuldbeloppet att växa snabbt", skriver Kronofogden i ett pressmeddelande.
Jämfört med 2019 har skuldkraven som skickas till myndigheten ökat med 18 procent till 21,7 miljarder kronor, vilket är den högsta årssiffran någonsin.
Många unga i åldrarna 18–25 år har förlorat jobbet under pandemin. Men trots detta syns inte en skuldökning i antalet personer som får krav i den åldersgruppen. Antalet skuldsatta unga kvinnor minskade förra året jämfört med 2019.
Förklaringen som Kronofogden ger är att de som redan varit skuldsatta har skuldsatt sig ännu mer under pandemiåret. Enkla lån och kreditbetalningar anges som två faktorer som ökar på skuldberget.
På fyra år har skulderna som skickas till Kronofogden ökat med i genomsnitt 194 miljoner kronor per månad.