Vårdpersonal anmäler flest coronaskador

Kvinnor inom vården – det är de som oftast drabbas av coronarelaterade arbetsskador. Över 5 700 personer i vårdyrken har anmält skador sen pandemin bröt ut.

Charlotta Dickman, ivasköterska på Södersjukhuset i Stockholm.

Charlotta Dickman, ivasköterska på Södersjukhuset i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-04 07:25

Arbetsmiljöverket sammanställer regelbundet både vilka yrken som står bakom flest anmälningar om arbetsskador till Försäkringskassan.

Vårdyrkena sticker ut. Fram till 1 november hade 1 803 sjuksköterskor, 2 858 undersköterskor och sjukvårdsbiträden samt 1 100 hemvårdsbiträden och personliga assistenter anmält att de drabbats av coronarelaterade arbetsskador. Den övervägande delen av dem är kvinnor.

En av dem är Charlotta Dickman, ivasjuksköterska på Sös i Stockholm, som också arbetar fackligt i Vårdförbundet. Hon och kollegan Tina Skoglund, även hon ivasjuksköterska på Sös, har båda varit sjuka i covid-19 och anmält detta som arbetsskada.

– Jag var sjuk i juni. Jag reste kollektivt till jobbet, säger Charlotta Dickman.

Hon kan inte säga säkert hur hon blev smittad, på jobbet eller på vägen dit. Men hon arbetade med coronapatienter på Sös.

Smitta överallt

– Jag tror att jag fick det på jobbet. Inte av någon patient, men däremot kanske i lunchrummet. Vi satt ju bredvid varandra, och smittan fanns precis överallt, säger Tina Skoglund.

Båda är nu riktigt oroliga när smittan ökar.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, konstaterar att sjuksköterskor och annan vårdpersonal fått ta mycket stryk under pandemin — både genom alla anmälda arbetsskador då de blivit sjuka i covid 19, och den hårda press de utsatts för. Nu, när smittan ökar, växer oron hos vårdpersonalen igen.

– Många är oroliga för att det inte ska finnas skyddsutrustning, säger Sineva Ribeiro.

Mari Hupponen, utredare på fackförbundet Kommunal, är inte förvånad över att just vården sticker ut.

– Nej, det är ingen överraskning att det ser ut så. Vårdyrkena är utsatta, säger hon.

Otydligt i våras

Riktlinjerna för vilken skyddsutrustning som krävs mot coronaviruset var otydliga i våras, och dessutom rådde brist på utrustning som handskar, munskydd och visir, förklarar Mari Hupponen.

– Nu är riktlinjerna tydligare. Jag hoppas också att arbetsgivarna har lärt sig, och att tillgången till utrustning är bättre, säger Mari Hupponen.

Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, berättar att de särskilt uppmanat vårdpersonal att anmäla coronarelaterade arbetsskador.

– I början var det en extra utsatt grupp. Det fanns inte tillräckligt med skyddsutrustning, och inte heller kunskap, säger Ulrika Scholander.

Flest anmälningar kom i våras, nu under hösten har de minskat. Men nu när smittan ökar dramatiskt kan läget vara bättre, tror hon.

– Min förhoppning är att kunskapsläget har flyttats fram, och att det finns skyddsutrustning och kunskap om när den ska användas.

Fakta: Skydd för vårdpersonal

Arbetsmiljöverket har bestämt att den som arbetar med patientnära arbete, som matning, påklädning eller tandborstning, ska bära både vätskeavvisande munskydd och visir.

Vårdpersonalens skyddsutrustning var dock en het fråga i våras. Det rådde brist på sådant som munskydd, visir och skyddsrockar.

Fackförbundet Kommunal lade flera skyddsstopp då fackets krav inte uppfylldes, och arbetsgivarsidan överklagade.

Källa: Arbetsmiljöverket, Kommunal


Fakta: Anmälda arbetsskador, skyddsstopp och incidenter

Totalt har 6 663 anmälningar om arbetsskador relaterade till corona anmälts till Försäkringskassan.

Vårdyrkena sticker ut. 1 803 sjuksköterskor, 2 858 undersköterskor och sjukvårdsbiträden, 1 100 anställda inom hemtjänsten, cirka 220 läkare och ett drygt hundratal sjukgymnaster har anmält arbetsskador.

Andra yrken ligger långt efter. Till exempel har 33 anmälningar kommit från hotell- och kontorsstädare, knappt 50 från poliser och 22 från tulltjänstemän. Lärare och skolpersonal står för ett tjugotal anmälningar, och chaufförer för en handfull anmälningar.

Hittills har 86 skyddsstopp och 3 439 rapporter om allvarliga incidenter relaterade till corona rapporterats.

Källa: Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!