Brist på färsk mat i Hongkong

Pandeminedstängningar slog ut 70 procent av leveranserna av färska grönsaker och kyckling till Hongkong förra veckan. Nu gapar många kyldiskar och grönsakshyllor tomma.

Tomma grönsakskylar möter många Hongkongbor ute i matbutikerna. Arkivbild

Tomma grönsakskylar möter många Hongkongbor ute i matbutikerna. Arkivbild

Foto: Kin Cheung AP/TT

Hongkong2022-02-13 06:59

Nedstängningarna har bland annat riktats direkt mot en gränspassage, sedan en handfull lastbilschaufförer testat positivt för covid-19. Effekten av nedstängningen är ett tvärstopp för den huvudsakliga transportlänken från Fastlandskina.

Åtgärderna ligger i linje med Kinas nolltolerans mot covid-19.

Samtidigt som transportsystemet stryps registrerades ett nytt dygnsrekord i antalet smittade av covid-19 i Hongkong på lördagen, på 1 514 personer. I Fastlandskina registrerades samtidigt 67 nya fall.

Hongkong, med 7,7 miljoner invånare, importerar omkring 90 procent av de livsmedel som konsumeras – det mesta från Fastlandskina.

Förutom den nedstängda gränspassagen har det under veckan införts en rad restriktioner för folksamlingar och det har även flaggats för vaccinationskrav för att få gå in i matbutiker och varuhus. Samtidigt har bland annat frisörer och religiösa samlingsplatser tvingats bomma igen.

Det har sedan tidigare också uppstått brist på fisk och skaldjur i Hongkong, sedan flygtransporter begränsats till följd av skärpta restriktioner. Smittoutbrottet i Hongkong – det värsta hittills under pandemin – har gett upphov till en våg av bunkring, bland annat av just grönsaker, vilket tömt många butikshyllor.

Vaccinationsgraden bland vuxna invånare i Hongkong ligger på 73 procent, enligt myndigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!