Jordbruksverket har tagit fram två alternativ, som regeringen senare ska ta ställning till. Den andra stödmodellen innebär att stödet utgår till alla, oavsett ålder, som sått vårgrödor och som bedriver grovfoderbaserad animalieproduktion.
"Vi har haft som mål att pengarna verkligen ska göra skillnad och att den administrativa bördan ska vara så liten som möjligt", säger ställföreträdande avdelningschef Andreas Mattisson i ett pressmeddelande.
Om stödet rakt av riktas till yngre lantbrukare finns förutsättningar för att det gör ordentlig skillnad för en utsatt grupp, resonerar myndigheten.
LRF håller med om att yngre lantbrukare i genomsnitt är mer ekonomiskt sårbara, men anser ändå att det inte är en bra väg att gå.
– Bland unga lantbrukare finns både de som är ordentligt drabbade av torka och de som inte är det. Vi tycker att den modellen har för dålig träffsäkerhet och det blir stora belopp till ett fåtal lantbrukare samtidigt som andra torkdrabbade inte får någonting, säger LRF:s ordförande Palle Borgström till TT.
Stödet blir cirka 65 miljoner kronor som kommer från EU:s krisreserv. Regeringen kan enligt EU-reglerna, om den vill, skjuta till ytterligare pengar, så att totalbeloppet som betalas ut blir sammanlagt 200 miljoner kronor.
Utbetalningen förväntas ske under december–januari, beroende på vilket alternativ regeringen väljer.