Tillväxtmålet för världens folkrikaste land har med söndagens besked från Li Keqiang sänkts två år i rad. I fjol låg det på 5,5 procent och de flesta bedömare hade inför beskedet räknat med ett något högre tillväxtmål.
– Målet bör ses som ett golv för den tillväxt regeringen kan tänka sig, säger Zhang Zhiwei, chefsekonom på kapitalförvaltaren Pinpoint.
– Tillväxten blir troligen högre än 5 procent och nära 6 procent, tillägger han.
Återhämtningen har tagit fart
Kinas ekonomi växte bara med 3 procent förra året. Det var den lägsta tillväxtnivån i landet sedan 1970-talet och en tvärnit från lyftet på 8,4 procent 2021.
Men en tydlig återhämtning har tagit fart sedan landet avvecklat långtgående pandemirestriktioner. Konsumtion, investeringar och inköpschefsindex pekar just nu tydligt uppåt.
Fast landet brottas fortfarande med stora utmaningar. Fastighetsmarknaden är skakig, handelskriget med USA pressar exporten och bland hushåll och företag är framtidstron relativt dämpad.
Premiärminister Li Keqiang väntas under folkkongressen – som pågår till den 13 mars – ersättas av Li Qiang, en nära allierad till president Xi Jinping.
Tolv miljoner nya jobb
Ett annat stalltips inför folkkongressen har varit att He Lifeng tar över som vice premiärminister med ansvar för ekonomin. Kinas centralbank antas också få en ny chef.
Tillväxtlyftet i år väntas enligt den kinesiska regeringens prognos skapa omkring tolv miljoner nya jobb i Kinas storstäder. Det kan jämföras med fjolårets drygt elva miljoner nya jobb.
Kinas budgetunderskott väntas under året öka marginellt till 3 procent, upp från fjolårets 2,8 procent.