Nästan alla pengar gick till länder kopplade till Kinas globala infrastruktur- och handelsprojekt Ett bälte, en väg (BRI), som exempelvis Sri Lanka och Pakistan. Det rör sig om mestadels låg- och medelinkomstnationer som har fått kinesiska lån för infrastrukturutveckling, enligt studien.
Bakom den 40 sidor långa rapporten står bland Världsbanken och amerikanska Harvard Kennedy School. Studien visar att de villkorade stödlånen accelererat mellan 2016 och 2021.
Varnar för lånefällor
Runt om i världen har länder kopplade till BRI pressats när stigande inflation och räntor, tillsammans med coronapandemins fortsatta påverkan, skadat deras möjlighet att återbetala lån.
Enligt Peking är målet med BRI att fördjupa vänskapliga handelsrelationer med andra länder, speciellt utvecklingsländer.
Kritiker har länge anklagat Kina för att lura låginkomstländer till lånefällor genom att erbjuda massiva lån som är för dyra.
Högre snittränta
Rapporten varnar för att kinesiska lån tenderar att vara mindre transparenta jämfört med andra internationella långivare, och har ofta en snittränta på fem procent, jämfört med den typiska tvåprocentsräntan på ett lån från Internationella valutafonden (IMF).
Kinas utrikesdepartement har anklagat "vissa människor" för att prata om kinesiska lånefällor och för att smutskasta Kina, och sagt att det är "något vi absolut inte accepterar".
En talesperson har också tryckt på att Kina aldrig har tvingat någon att låna pengar och inte kommer att ha några politiska villkor för lån.