Kinas tillväxt bromsar in

Kinas ekonomiska tillväxt avtog under årets tredje kvartal, utvecklingen på fastighetsmarknaden agerar sänke.

Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Arkivbild.

Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kina2021-10-18 04:43

Världens näst största ekonomi växte med 4,9 procent jämfört med samma period förra året, en nedgång från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt landets officiella siffror.

Tillväxten hamnar därmed strax under förväntningarna, som låg på 5,0 procent, enligt AFP:s sammanställning av tillfrågade analytiker.

En del analytiker tog dock emot siffrorna med en positiv förvåning.

– Den enda överraskningen med Kinas siffror är att de inte var ännu lägre, säger Paras Anand vid finansbolaget Fidelity.

Återhämtningen från coronapandmin är "instabil och ojämn", enligt landets nationella statistikbyrå.

Tillverkningsindustrin och byggsektorn försvagades under det tredje kvartalet (juli till september). Detaljhandeln växte med 4,4 procent, vilket får ses som ett steg framåt, då den var nere på 2,5 procent i augusti.

Ekonomer tror att Kinas inbromsande tillväxt bland annat beror på det senaste årets politiska åtstramningar för bland annat fastighetssektorn, som står för miljontals jobb.

Värdet av bostadsförsäljningar föll 16,9 procent på årsbasis förra månaden, att jämföra med en nedgång på 19,7 procent för augusti.

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group kämpar med en enorm skuldkris, vilket har väckt farhågor om spridningseffekter. Ekonomer har dock betonat att det inte råder något stort hot mot de globala finansmarknaderna.

Den övergripande prognosen för Kinas ekonomi är dock fortsatt god, och tillväxten på årsbasis väntas landa runt 8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!