Ytterligare prisfall i Kina – tecken på deflation

Kinas konsumentpriser föll med 0,5 procent i november jämfört med samma månad i fjol, enligt officiell statistik. Det är det brantaste prisfallet på tre år och ett tecken på att deflation pressar ekonomin då efterfrågan sviker.

Prisfallen i Kina sker i samband med att konsumenternas och företagens efterfrågan försvagats. Arkivbild.

Prisfallen i Kina sker i samband med att konsumenternas och företagens efterfrågan försvagats. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina2023-12-09 04:14

Analytiker hade förväntat sig ett tapp på 0,2 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

Även producentpriserna föll, för 14:e månaden i rad. De pressades ned med 3 procent jämfört med samma period i fjol. Prognosen låg på minus 2,7 procent, enligt sammanställningen.

Prisfallen sker i samband med att konsumenternas och företagens efterfrågan försvagats, trots den kraftiga uppgången under det första kvartalet då landets pandemirestriktioner upphörde. Den efterlängtade återhämtningen kom av sig med bland annat en långvarig oro på fastighetsmarknaden, krympande export och dämpad inhemsk konsumtion

Deflation riskerar att leda till en nedåtgående spiral i ekonomin, när konsumenter väntar med inköp på grund av förväntningar om att priserna kommer att fortsätta falla. Företag kan i sin tur komma att sänka produktionen och investeringar på grund av osäkra framtidsutsikter.

Kinas centralbank bedömde i augusti att priserna skulle återhämta sig efter sommarens press nedåt, en bedömning som enligt statistiken visat sig vara för optimistisk.

I oktober föll konsumentprisindex med 0,2 procent, sedan priserna legat närmast stilla i augusti och september efter att de föll in i deflation i juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!