Näringslivet om klimatmål: "Måste snabba på"

Bra förslag, men det brådskar. Det är några kommentarer från näringslivet på regeringens klimatutredare John Hasslers förslag. Men LRF tycker att utredningen ökar osäkerheten inför framtiden.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot utredare John Hasslers rapport om framtiden i Sveriges klimatpolitik.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot utredare John Hasslers rapport om framtiden i Sveriges klimatpolitik.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Klimat2023-10-18 15:34

Nationalekonomen John Hassler har under onsdagen presenterat sin utredning, med 46 förslag för svensk klimatstrategi. Han föreslår bland annat att klimatmålen bör uppdateras för att synkas med EU:s klimatlagstiftning och vill att det nationella målet för transportsektorn ska ersättas med ett nytt mål med fokus på elektrifiering.

– Målet är att vi ska vara snabba med elektrifiering, men då behöver vi en fungerande infrastruktur, sade Hassler på pressträffen och tog laddstationer som exempel.

Efterlyser hjälp

Christian Levin, vd på Scania, som precis som sin konkurrent Volvo satsat mycket på elektrifiering av sina lastbilar, ser positivt på förslaget.

– Det låter väldigt bra. Men jag blir väldigt glad om det finns inslag av att vi kan få lite hjälp. Det hjälper inte att vi tar fram lastbilar om vi inte får hjälp. Det är ett helt system som måste förändras, när det gäller laddstationer med tillräckligt stark effekt till exempel.

Även Svenskt Näringsliv välkomnar utredningen.

– Den bejakar tillväxten och konkurrenskraften hos näringslivet för att vi ska klara av utmaningarna framöver. Det tycker vi är otroligt centralt, säger näringslivsorganisationens vice vd Karin Johansson.

Att näringslivet skulle tappa tempo i investeringsbeslut i väntan på nya regler som ska beredas hos regeringen, är hon inte orolig för.

– Jag utgår ifrån att politiken förstår, att om det ska bli verkstad av det här så måste man snabba på, säger Karin Johansson.

"Ökad osäkerhet"

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är dock kritisk till utredning. Förbundet vill se ett fortsatt tydligt fokus på Sveriges befintliga klimatmål snarare än att miljömålsberedningen skulle få i uppdrag att göra om dem.

"För att klara omställningen i de gröna näringarna behövs långsiktiga och stabila spelregler. Bara så kan investeringar i fossilfri energi och gröna innovationer öka", skriver förbundsordförande Palle Borgström i en kommentar och fortsätter:

"Vi hade därför sett fram mot en tydlig färdriktning i dag men det blev precis tvärtom. Nu är osäkerheten kring Sveriges position ännu större."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!