När gränser stängdes ned och restriktioner infördes under pandemin ställdes en mängd flygningar in. Många fick vänta länge på att få pengarna tillbaka – eller fick inga pengar alls. Särskilt stort problem har det varit bland onlineresebyråer, alltså onlinetjänster som ska söka fram den billigaste flygresan bland olika flygbolag.
Men nu ska det bli ändring. Efter att Konsumentverket fått in ett stort antal ärenden mot onlineresebyråer från missnöjda kunder har de gjort en insats mot de tre bolag som fått flest klagomål. Och bolagen har lovat bättring.
– De har åtagit sig att återbetala konsumenter inom sju dagar från att de fått pengar från flygbolagen, som i sin tur måste betala tillbaka resebyråerna inom sju dagar. Det skulle i praktiken då bli inom 14 dagar som konsumenten ska få pengarna tillbaka, säger Fanny Forsling, jurist på Konsumentverket.
Bättre information
Dessutom ska man som resenär få tydligare information om kontaktuppgifter till bolagen.
– Konsumenter har klagat på att det var svårt att nå de här företagen, efter dialog med dem har de åtagit sig att tillhandahålla telefonnummer och e-postadresser på sina hemsidor, enligt Forsling.
Om bolagen inte håller vad de lovat kan konsumenten vända sig till Konsumentverket, som kan vidta åtgärder.
– Vi kan utfärda förelägganden mot företaget, eller vända oss till domstol om vi inte lyckas komma överens med företaget.
Vanligare med "egen transfer"
Det har också blivit allt vanligare att onlineresebyråerna säljer flygresor med mellanlandning som två separata resor, enligt Konsumentverket. Det innebär att om resenären missar sitt anslutningsflyg på grund av försenat eller inställt flyg på första delen av resan så får man inte automatiskt plats på ett senare flyg, utan får själv stå för resan till slutdestinationen. På biljetterna har det kunnat stå "egen transfer", men inte alla har förstått vad det innebär.
– Konsumenterna ska nu få tydligare information om den här typen av villkor i samband med att man köper resan.