Spelkonsoler har varit svåra att få tag på länge, både för konsumenter och återförsäljare, detta på grund av problem i leveranskedjorna och komponentbrist. Nu har tillgången förbättrats något och försäljningen har därför ökat, säger Elektronikbranschens vd Pernilla Enebrink.
– Det är ju kul att spela tror jag, men sedan så har det varit en bristvara under lång tid.
Sämre total försäljning
Den totala försäljningen av hemelektronik minskar däremot, i maj månad med fyra procent. Allra sämst säljer datorerna. Förra månaden minskade försäljningen av varan med 38 procent och den totala minskningen sedan årets början är 14 procent, jämfört med samma period förra året.
– Det är inte förvånande, har man mindre pengar i plånboken köper man mindre hemelektronik, säger Enebrink.
Än så länge är branschen stabil men påverkas såklart, som många andra, av konjunkturen, uppger hon.
Mätta på elektronik efter pandemin
Detaljhandelsanalytikern Rolf Karp på Aktiespararna tror att försäljningssiffrorna för hemelektronikbranschen kommer se mörkare ut mot sommaren.
Sedan pandemirestriktionerna släppte har branschen fått ökad konkurrens från andra delar av detaljhandeln. I stället för att vara hemma och spela spel eller titta på tv kan vi nu gå på restaurang och konsert exempelvis.
– Även om folk jobbar hemma så tror jag inte att det kommer vara samma tillväxt framåt, det kommer bli tuffare, säger Karp.
Under pandemin uppdaterade sig många med en ny dator eller tv. Elektronikbranschen kan också därmed ha nått en viss mättnadsgrad hos kunderna, menar analytikern.
– Man kanske inte har ett behov av att skaffa sig en ny dator just för tillfället, säger han.
Dyster höst väntar
Den verkliga effekten av räntehöjningar, stigande inflation och rekordhöga drivmedelspriser har vi inte sett än, menar Rolf Karp.
– Vi kommer inte se den riktiga effekten förrän till hösten, den kan nog bli dystrare vad gäller detaljhandeln totalt.
Efter semestern, en stor kapitalinvestering för många hushåll, kommer insikten om att vi behöver hålla i pengarna sjunka in, uppger han. Dyrare saker som vitvaror, tv-apparater eller möbler brukar då prioriteras bort.
– Det spelar liksom ingen roll vad vi tittar på nu, allting är dyrare, och sällanköpsvaror, där elektronikvaror ingår, drabbas alltid hårdare än dagligvaruhandeln, säger han.