Airbnb glödhet under första börsdagen

Brinnande pandemi har lett till ett uppsving för bostadsuthyrningssajten Airbnb. Under bolagets första dag på New York-börsen mer än fördubblades aktievärdet.

Bostadsuthyrningssajten Airbnb har lanserats på New York-börsen. Arkivbild.

Bostadsuthyrningssajten Airbnb har lanserats på New York-börsen. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kultur och Nöje2020-12-10 20:55

Airbnb gjorde börsdebut under torsdagen och aktien stod högt i kurs. Innan börsen öppnade var det förväntade priset per aktie 68 dollar – vid börsens stängning hade kursen gått upp 112,8 procent och priset landat på svindlande 144:70 dollar.

Det innebär att bolaget värderas till omkring 100 miljarder dollar, motsvarande cirka 847 miljarder svenska kronor.

Ressugna storstadsbor

Aktieuppgången är inte helt oväntad. Tvärtemot andra delar av turismbranschen har nämligen bolaget haft viss framgång tack vare pandemin.

Bland annat har ett ökat intresse från storstadsbor att hyra bostäder på landsorten lett till ett uppsving. Något som bland annat kan förklaras med att inrikes resande delvis ersatt internationellt i tider av stängda gränser.

Började i Denver

Airbnb grundades 2008 som en hemsida för att boka rum i samband med konferenser och marknadsförde sig bland annat inför Demokraternas konvent i Denver i samband med presidentvalet.

Företagsidén bygger på att låta privatpersoner hyra ut sina bostäder till andra privatpersoner via sajten. Företaget har expanderat kraftigt och uppger att man numera har boende i över 100 000 städer över hela världen.

Under det tredje kvartalet redovisade Airbnb en nettovinst på 219 miljoner dollar dollar, vilket kan jämföras med 294 miljoner samma kvartal föregående år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!