– Det är samma signaler från hela landet. En jättestor oro, säger Lotta Zetterlund, ordförande i LRF Gävleborg, till TT.
Enligt LRF råder kris i svenskt lantbruk. De prishöjningar som följt i spåren av utvecklingen i Ukraina och oron i omvärlden är för en del allt för svår att klara av.
Inte råd att skörda
Elpriserna ökar och dieseln har blivit dyrare. Priserna på insatsvaror som kvävegödsel har dessutom ökat med 300 procent, spannmåls- och foderspannmål med 100 procent och soja med 100 procent – på drygt ett år, uppger LRF.
Många kämpar för att få det att gå runt – och många känner oro, berättar LRF:s Lotta Zetterlund som själv ska lotsa två lantbrukare i sitt område vidare till LRF:s samtalsstöd, som syftar till att hjälpa och stötta.
– Man hamnar i så stora svåra beslut om man ska avveckla produktion eller dra ner. En jag talade med i förrgår sade att man kan inte köpa lotter för alla pengar, säger hon och förklarar:
– Om han ska så nu, så vet han inte om han har råd att köpa diesel för att kunna skörda.
"Sitter med Svartepetter"
Hur många som än så länge antagit erbjudande om samtalsstöd är oklart – tjänsten har precis startat runt om i landet.
Samtidigt ställer utvecklingen i Ukraina ytterligare situationen på sin spets på livsmedelsmarknaden – det krigsdrabbade landet står för en betydande exportandel av bland annat vete, majs och solrosolja. Men produktionen omöjliggörs nu på grund av invasionen.
Hur mycket livsmedel Sverige kommer att lyckas producera är oklart, uppger Lotta Zetterlund.
– Det här gäller ju hela Europa, men vi sitter med Svartepetter, för vi i Sverige har en självförsörjningsgrad på 50 procent, säger Zetterlund.