Bönder lovar grön energi – om staten hjälper till

Sveriges bönder och skogsbrukare kan producera lika mycket energi som kärnkraften – om de ökar produktionen från sol, biogas, vatten, vind och restprodukter från skogen. Kravet?
–Staten behöver vara med och dela på risken, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

Lösningen är enligt LRF en kombination av flera energislag – att a tillvara alltifrån solenergi och biodrivmedel till biogas, vindkraft och småskalig vattenkraft. Arkivbild.

Lösningen är enligt LRF en kombination av flera energislag – att a tillvara alltifrån solenergi och biodrivmedel till biogas, vindkraft och småskalig vattenkraft. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Lantbruk2022-09-24 17:57

Ytterligare 50 TWh.

Så mycket kan de gröna näringarna bidra med i elkrisens Sverige kommande år – om staten hjälper till, hävdar Lantbrukarnas riksförbund som räknat ut vilka satsningar som är möjliga.

– Vi använder ju en del energi från de gröna näringarna i dag, men det finns stor potential som inte är utnyttjad, egentligen i flera typer av energiproduktion, säger Palle Borgström.

Ekonomin för svag

Lösningen är enligt LRF en kombination av flera energislag – att ta tillvara alltifrån solenergi och biodrivmedel till biogas, vindkraft och småskalig vattenkraft.

– Inte minst energi från skogen som har den största potentialen.

LRF har precis lämnat över ett energipaket med förslag för ökad energiproduktion till politikerna som sitter i energiförhandlingarna.

Det finns dock ett aber – de gröna näringarna behöver statens hjälp för att klara av det.

– Ekonomin i en del av de här investeringarna har varit lite för svag för att genomföra dem. För långa avskrivningstider för att investera i solpaneler och biogas till exempel, säger Palle Borgström och påpekar att även osäkerheten framöver gör att investeringar inte riktigt kommit igång som de ska.

"Inget nytt med statliga incitament"

LRF föreslår en rad sätt som staten kan gå in och hjälpa till. På önskelistan finns förslag som bland annat rör en slags låneform med konkurrenskraftig ränta för småskalig energiproduktion med solceller, fortsatt statligt stöd för nya etableringar av biogasanläggningar samt en avskaffad energi- och koldioxidskatt på bioolja.

Staten behöver vara med och dela på risken, understryker Palle Borgström.

– För att företagare i de gröna näringarna ska våga göra det här. Staten är inne på många olika sätt på energiområdet, och i andra former av energi också. Så det är inget nytt med statliga incitament i energimarknaden.

TT: Vilket energislag kan ge mest energi här?

– Den största potentialen finns sannolikt i skogen där vi har stora outnyttjade resurser i form av biprodukter från skogsindustrin, men i större utsträckning också ta vara på grenar och toppar.

– Även biogas är en elegant lösning.

Fakta: Så mycket el producerades i Sverige 2021

Vattenkraft: 70,6 TWh, marginellt mindre än år 2020.

Kärnkraft: 51 TWh, en ökning med cirka åtta procent jämfört med föregående år.

Vindkraft: 27,4 TWh, marginellt mindre än under 2020.

Konventionell värmekraft: 15,5 TWh, en ökning med cirka 20 procent.

Solkraft: 1,1 TWh, en ökning på 40 procent jämfört med 2020.

Källa: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!