Rusning efter renkött

Efterfrågan på renkött är större än tillgången och det börjar bli tomt hos försäljarna, rapporterar SVT Sápmi.

Många vill äta renkött. Arkivbild.

Många vill äta renkött. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Livsmedel2022-08-01 06:48

Efterfrågan på renkött är större än tillgången och det börjar bli tomt hos försäljarna, rapporterar SVT Sápmi.

– Ja, vi har sålt slut på nästan allt, vi har väldigt lite kvar, lite rökta och torkade grejer, säger Alexander Eliasson i Karesuando vars familj bedrivit renköttsförädling i flera årtionden.

Allra populärast är renskavsprodukter men även suovas och filéer säljer bra.

Förra året gav de minsta slaktvolymerna sedan Sametinget började föra statistik på 1990-talet och i år ser det inte ut att bli mer. Alexander Eliasson förutspår att priserna kommer att öka, men tror inte att det avskräcker kunderna.

– Det ligger i tiden att äta naturkött, som är uppfött fritt ute i naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!