Så mycket dyrare är julbaksprodukterna i år

Snart advent och dags för lussebak. Liksom matpriserna i stort har julbaksprodukterna blivit dyrare. Men beroende på vad du ska baka kan det faktiskt bli billigare, enligt den oberoende sajten Matpriskollen.

Lussekatterna är billigare att baka jämfört med förra året, enligt Matpriskollen. Arkivbild.

Lussekatterna är billigare att baka jämfört med förra året, enligt Matpriskollen. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Livsmedel2023-11-27 05:30

Matpriskollen har sammanställt priserna på 50 produkter som är vanliga i julbak, som socker, jäst och vetemjöl, och utgått från de mest populära märkenas snittpris.

– Vissa produkter, som socker, har stuckit i väg extremt i pris senaste året och under hösten. Det gör ju att bakningen blir dyrare ju mer socker det är i smeten, säger Ulf Mazur, vd och grundare av sajten.

Mjölken billigare

Att just socker blivit så mycket dyrare beror på att världsmarknadspriset gått upp kraftigt.

Samtidigt har priserna på mejeriprodukter gått ned, säger Mazur.

– Bönderna har fått mindre betalt för mjölken under en ganska lång tid nu, och Arla sänkte ju sina priser, framför allt i augusti. Mejeri- och ostprodukter är de som sjunkit mest i pris senaste året, samtidigt steg de mest när kriget drog i gång i Ukraina.

I snitt är priserna på julbaksprodukter 5,5 procent högre i november i år jämfört med samma period för ett år sedan, vilket på ett ungefär följer inflationen i stort.

Men ett bak med lussekatter eller pepparkakor blir något billigare jämfört med förra året, omkring 2,5 procent.

Dyrare glögg

Den som vill göra egen glögg kan dock behöva gräva djupare i fickorna. Där har ingredienserna ökat med 20 procent, enligt Matpriskollen.

– Alla ingredienser där har blivit dyrare. Det är mycket kryddor och annat som har gått upp i pris, som ingefära, kardemumma och jäst som ökat minst 15 procent på ett år.

Men det finns sätt att komma ned i pris, tipsar Ulf Mazur.

– Den här veckan och nästa vecka kommer många bakprodukter att vara på kampanj, så passa på att handla då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!