De svenska hushållens intresse för att använda sig av rut-avdrag ökar för varje år. Under 2021 ska nu ges ytterligare möjligheter.
Dels utökas taket från tidigare 50 000 kronor till 75 000 kronor per person, dels omfattas en rad nya tjänster. Bland dessa märks att hushållen bland annat ska få rutavdrag för att lämna sin tvätt till en tvättinrättning.
Men med bara ett par dagar innan själva förändringen träder i kraft finns en hel del oklarheter. Tor-Björn Angin är vice ordförande för Sveriges tvätteriförbund och äger själv ett flertal inrättningar plus en fabrik som sysslar med tvätt i Göteborgsområdet.
– Vi försöker att reda ut det här och har skickat frågor till Skatteverket för vi är väldigt villrådiga. Vanlig hushållstvätt som strumpor och kalsonger är det inga problem med, men sedan är det en hel del grejer som vi inte riktigt fått svar gällande, säger han.
Inte samma rättigheter
All slags tvätt ger nämligen inte rätt till rutavdrag. Kravet är att kläderna eller hemtextilierna ska tvättas i vatten. Kemtvätt ingår inte, vilket kan ställa till problem för kunder och för kemtvättsägaren.
Tor-Björn Angin ger ett exempel:
– Köper du en kostym kan det vara kemtvätt för kavajen medan byxan är vanlig tvätt. Det gör att byxorna är berättigade till rutavdrag men inte kavajen. Problemet är att förklara för kunden varför det är på det viset att en del av kostymen är okej men inte den andra delen.
Pia Blank Thörnroos är skattejurist hos Skatteverket:
– Tanken är att det ska vara kopplat till sådant man gör själv. Man har helt enkelt inte möjligt att kemtvätta hemma och sådana tjänster ska därför inte subventioneras. Detta är inte något Skatteverket hittat på utan lagstiftare, säger hon.
Problem med mattor
Ett annat exempel som Tor-Björn Angin lyfter är om köparen tvättat ett plagg själv och endast lämnar in för strykning, så ger det inte rätt till skattereduktion. Både tvätt och strykning måste ske på tvätteriet.
Ytterligare ett exempel är mattvätt:
– Rutavdrag utgår för en mindre matta, sådan som går att tvätta i hemmet. Men det finns fastighetstvättstugor där det går att tvätta mattor som är tre–fyra kvadratmeter, var ska gränsen dras?
– Tittar man i utredningen finns ett avsnitt med mattvätt och där bedöms mattor oftast som så stora att de inte omfattas av de här reglerna, säger Pia Blank Thörnroos.
Ytterligare en utmaning, menar Tor-Björn Angin, är den administrativa delen som tillkommer för kemtvättsägarna, särskilt vid små belopp.
– Som våra tankar går nu så får man införa ett minimibelopp. Kommer kunden inte upp i ett minimibelopp på till exempel 300, 500 eller 600 kronor är det inte värt besväret, för det är ganska omständligt. Samtidigt kanske kollegan runt hörnet ger rutavdrag och då riskerar man att förlora sin kund.
Det utökade rutavdraget handlar inte bara om tvätt. Bland övriga tjänster märks möblering och hopsättning av till exempel Ikea-möbler. Dessutom ska enklare tillsyn av till exempel en fritidsfastighet, även om den ligger utanför Sverige, kunna ske. Då kan det handla om att ta hand om post, vattna blommor eller vädra.
– Det betyder att du ringer din tillsynsman och ber personen vädra och spola igenom alla rör inför att du kommer till ditt hus i Spanien, säger Pia Blank Thörnroos.
TT: Kan du be personen städa ur poolen?
– Inte sköta poolen. Det har varit väldigt omdiskuterat och känsligt, i så fall handlar det om att undersöka att poolen inte läcker.