"Äta utomhus behöver inte vara komplicerat"

Stormköket är årets julklapp. Dietisten Hanna Olvenmark ser beskedet som en uppmuntran till att göra måltiden till ett litet äventyr.

Dietisten och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark ser till att planera för att laga mat utomhus.

Dietisten och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark ser till att planera för att laga mat utomhus.

Foto: Ulrika Poussette

Mat & dryck2020-11-18 20:30

Hanna Olvenmark är en stark förespråkare för att äta utomhus och tycker att valet av årets julklapp ligger bra i tiden. Hon vill gärna uppmuntra fler att leta sig ut i naturen och äta sin mat där.

– Det behöver inte vara så komplicerat eller förlagt till semesterveckorna några gånger per år. Det här är något som vi kan göra varje vecka, säger hon.

Inte slit och släng

Det är ett för många välkänt och klassiskt föremål som utsetts till årets julklapp av HUI Research.

– Nu har jag bara haft mitt eget stormkök i ungefär fem år och det har hållit hur bra som helst, och jag vet personer som säger att de har använt sitt i 40–50 år. Det är helt fantastiskt, säger Hanna Olvenmark.

Men nu i november och de närmaste månaderna kanske det inte känns lika självklart att ta med sig maten ut som i somras.

– Det är nu vi behöver det. Vi är så mycket inne vid den här tiden. Dagen blir kortare och vädret kanske inte hjälper, men när man väl har kommit ut och har kläder på sig som klarar det så bryr man sig inte om det så mycket.

Planera att gå ut

Hanna Olvenmark, som i början av 2021 släpper sin tredje kokbok som fått titeln "Äta ute", säger att det bästa sättet att komma ut är att planera och bestämma med någon annan, eller bara med sig själv.

– Men jag har varit ute så mycket att för mig kommer det som ett sug att gå ut och laga mat. För min egen del funkar det allra bäst att bestämma vilken dag jag ska ut och vad jag ska laga, då har jag kommit över det största steget.

Hanna Olvenmark driver även sajten Portionen under tian och vill att mat ska vara kul, god, billig, klimatsmart och bra för kroppen.

– Och jag vill gärna se måltiden som ett litet äventyr. Det kan man ju göra hemma men det blir lättare ute. Man ska inte glömma att det ska vara lite roligt.

Fakta: Hanna Olvenmarks bästa tips på stormköksmat

Dietisten och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark ger några enkla tips på mat som är lätt att laga i stormkök.

Onepots och soppor:

"Det är jättelätt att göra så kallade onepots, till exempel pastarätter där man lagar pastan i såsen. Och soppa är jättebra, jag gör en potatis- och morotssoppa som är enkel att göra på stormkök."

Pizza:

"Pizza på stormkök blir jättegott. Man trycker ut degen tunt och så lägger man på locket så att det blir som en liten ugn. Med fyllningen i bakas den där."

Falafel och burgare:

"Ibland lagar jag allt ute, men det går även att färdigställa till exempel falafelsmet eller bönburgarsmet hemma, och kanske hacka grönsakerna. Sedan tar jag ut det och steker på stormköket".

Crêpes

"Jag tycker om att göra crêpes på stormkök. Då gör jag smeten hemma och har den i en vattenflaska och kanske gör en fyllning, kanske med svamp, på plats. Eller också med äpple och då kan man ha glass med sig i en termos som en liten extra grej."

Popcorn:

"Popcorn är jättetrevligt på stormkök. Det är ett jättebra snacks. Barn blir glada om de får popcorn när de kommer hem, men ute är allt en så stor bonus eftersom man inte har förväntat sig det där."

Källa: Hanna Olvenmark, Portionen Under Tian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!