Julia Koretska öppnade Ukrainas första farm för snigelkött så sent som för fem år sedan. Nu har hon 400 kollegor, som exporterar till grossister och restauranger i länder som Italien och Spanien.
2018 uppgick exporten till 93 ton, förra året 250 ton. Och 2020 väntas farmerna producera 1 000 ton snigelkött och andra produkter – men frågan är om de får avsättning för allt. Pandemin innebär både byråkratiska och ekonomiska hinder.
– Förra året var allt storartat. Detta år är den totala motsatsen, säger Serhij Danileyko, som har farmen Ravlik-2016 söder om Kiev.
Hittills beräknar han sig ligga 55 000 euro (570 000 kronor) back jämfört med om covid-19 inte hade slagit till. Och hans kyllager är sprängfullt med sniglar som för länge sedan skulle ha levererats till västra Europa, däribland den svårflörtade franska marknaden.
I väntan på att läget ska ljusna försöker Danileyko och kollegor öppna nya exportvägar till Asien, samt bredda sortimentet.
– Vi har ett brett utbud med escargot, paj, filé både fryst och inlagd, säger 43-åringen, som agerar mentor till flera andra i branschen.
– Vi erbjuder även burgare.