Varje år mäter SEB prisutvecklingen för ett antal produkter som brukar höra julen till. Årets "julindex" visar att julen har blivit 1,6 procent dyrare i år jämfört med i fjol.
– Animaliska produkter har varit en nyckelfaktor till högre priser. Vissa saker går tillbaka till torkan 2018 och med griskött har det funnits en osäkerhet på grund av den afrikanska svinpesten som har härjat i Europa. Men den har nog ändå inte fått lika stor inverkan som man tidigare befarat, säger Marcus Widén, ekonom på SEB.
Dyrare griskött
Griskött och charkprodukter hör till de varor där priserna ökat mest. Priset på griskött har ökat med 5,3 procent på ett år och på charkprodukter med 3,1 procent. Kaviar, potatis i lösvikt och hårt bröd hör också till de produkter som blivit dyrare. Också kaffekoppen till sötsakerna har stigit i pris.
Prisökningen gäller även drycker som öl och brännvin. Alla kategorier av öl, från lätt- till starköl har blivit dyrare, mellan 1--2 procent. Brännvinet har blivit knappt en procent dyrare.
Men ett antal varor har också blivit billigare. Priset på små citrusfrukter som clementiner och satsumas har sjunkit hela 28 procent. Även kravmärkt potatis har blivit billigare, 7,1 procent. Gravad lax, hårdost, ägg och sillkonserver har också sjunkit i pris.
Prisjämförelsen gäller prisnivån i november i år jämfört med november 2019.
Prishöjning till jul
Det är inte ovanligt att priser på typiska julprodukter höjs lagom till jul, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Exempelvis har priset på julskinka och godis höjts i december de senaste åren för att sedan åter sänkas i januari. För sill och gravad lax gäller det motsatta.
"Livsmedelsbutikerna är villiga att göra ganska drastiska prissänkningar på exempelvis sill och gravad lax, men för godis och griskött behövs det uppenbarligen inte, där går priserna snarare upp lite när det börjar närma sig jul", säger John Eliasson, ekonom på enheten för prisstatistik på SCB, i en kommentar.