Inte i morgon, men om 4–5 år kommer effekten av de omfattande bränderna. Det handlar nämligen inte om några dussinviner, som tappas upp på dagen.
Det är heller inte säkert att följderna blir så uppenbara. Visserligen är 2020 års skörd förstörd till stora delar, men de kaliforniska vinexportörerna letar nya kunder utanför USA, där efterfrågan gått ner i pandemin. Det kan spilla över i Europa och Sverige.
– Många importörer kan nog få större volymer, säger Magnus Lindblom.
Röken är värst
Men då blir det kringliggande årgångar som blir aktuella.
För vinbranschen i Kalifornien är förlusterna enorma.
– Det har nog varit värre i år än någonsin tidigare, är min uppfattning. Och det är röken som är värst, säger vinskribenten Mikael Mölstad.
För även om inte vinskörden bokstavligen brinner upp, så riskerar druvorna få en rökig ton i smaken och det duger inte för finstämpeln.
De aktuella vinsorterna tillhör de mer exklusiva, från Napa Valley och Sonoma i norra Kalifornien, där bränderna i nuläget är som värst. En snabb titt i Systembolagets lista visar på priser runt 400–500 kronor för en flaska, vissa över 10 000 kronor. Enligt Magnus Lindblom tillhör distrikten topp tio i världen i vinkännarkretsar.
Mikael Mölstad beskriver generellt vinkvaliteten som något ojämn, med både toppar och dalar.
Liten del
Enligt Systembolagets statistik säljs 265 000 liter vin från North Coast, Kalifornien – vilket är en liten del av de totalt 9,1 miljoner liter kaliforniska viner som svenskarna köpte i fjol. Och de större partierna av mer vanliga viner påverkas inte alls i lika stor utsträckning av bränderna, som läget är nu, enligt Magnus Lindbloms uppfattning.
Totalt sett står amerikanska viner för sex procent av Systembolagets vinförsäljning, eller 11,3 miljoner liter.