– Det har varit ett knepigt år. Många har fått det tufft även ekonomiskt med varsel, permitteringar, uppsägningar eller kanske långtidssjukskrivningar, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
Än är inte pandemin över, men det nya året kan bli en nystart privatekonomiskt. Jens Magnusson råder alla, oavsett hur plånboken har påverkats av pandemin, att ta chansen att göra en utvärdering av året.
– Det handlar om att bli medveten om vad man gör med sina pengar. Det behöver inte vara särskilt omfattande eller detaljerat utan ofta räcker det med att titta i sin internetbank, säger han.
"Ta aktiva beslut"
Även Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar om att göra ett bokslut över årets utgifter. För en del kanske det visar sig att man snarare har spenderat mindre pengar än vanligt när semestrar, konserter och nöjen blivit inställda.
– Har det blivit pengar över är det bra att fundera över vart de i så fall har tagit vägen i stället ,och om man är nöjd med hur man har spenderat de pengar man i vanliga fall skulle ha lagt på till exempel en resa, säger hon.
– Det är lätt hänt att vardagen bara rullar på och att man vid det här laget har anpassat sig till den nya vardagen under pandemin. Men för att få en bra privatekonomi gäller det att man tar så många aktiva beslut som möjligt.
Rent konkret tycker hon att man ska se till att ha ett skyddsnät i form av inkomstförsäkring, medlemskap i a-kassa och en sparad buffert. Något som har blivit extra viktigt efter ett år som detta.
– Ett bra mål är att ha två månadslöner efter skatt på ett tillgängligt sparkonto. Har man inte det i dag så är det ett utmärkt tillfälle att sätta upp en sparplan nu inför nästa år, säger Emma Persson.
Planera framåt
Hon får medhåll av Jens Magnusson, som tipsar om att försöka dra ner på så många onödiga utgifter som möjligt för att i stället kunna spara pengarna. Till exempel kan man säga upp onödiga prenumerationer, dra ner på restaurangbesök, undvika att klicka hem fynd på mellandagsrean och försöka förhandla ner till exempel elavtal, mobilabonnemang och bolåneräntor.
Pengarna man sparar in varje månad kan man sätta som en automatisk överföring till ett sparkonto – och redan nu planera för nästa års utgifter.
– Om det var ett jobbigt år ekonomiskt så kan man åtminstone försöka undvika att nästa år blir likadant. Redan nu vet man att jul, nyår, födelsedagar, semester och andra utgifter väntar även i år ,säger han.
Jens Magnusson tipsar om att i början av året göra en skiss för de utgifter som väntar, och ta höjd i sitt sparande för att klara av dem.
– Då slipper man toksnåla i slutet av året för att få det att gå ihop. Det ger ett lugn och man slipper ekonomisk stress, säger han och tillägger:
– Nyår är ett utmärkt tillfälle att sätta igång ett månadssparande.