"Den största industrisatsningen i modern tid", kallar LKAB satsningen. Genom en ny vätgasbaserad teknik är det tänkt att man övergår från att producera järnmalmspellets till att producera koldioxidfri järnsvamp. Detta ska i sin tur innebära att koldioxidutsläppen hos LKAB:s kunder kan minska med över 35 miljoner ton årligen. Tack vare att kunna erbjuda koldioxidfria produkter uppger LKAB att man kan mer än fördubbla omsättningen fram till och med 2045.
Ska producera fossilfritt stål
Satsningen ska enligt vd:n Jan Moström kunna generera "ett par tre tusen jobb i Kiruna och Gällivare."
Sverige ska därmed bli det första landet i världen som kan producera fossilfritt stål.
– Vi måste få bort klimatavtrycket. Annars går vi mot en katastrof, inte bara för det här bolaget utan för alla i den verklighet som vi alla lever i. Vi har framför oss en utmaning att kunna leverera en produkt som inte skadar klimatet inför de som kommer efter oss, säger LKAB:s ordförande Göran Persson:
– Här tar vi steget, en risk, ja, men inte utan den risken finns ingen gruvverksamhet i Norrland.
Satsningen beräknas betyda investeringar i storleksklassen 400 miljarder kronor.
– 400 miljarder kronor, det är ofattbara siffror men poängen är att det vi gör i våra gruvor och våra verk har en sådan kvalitet och efterfrågan att vi kommer att klara den här finansieringen, säger Göran Persson.
En rad frågor
Dock uppstår en rad frågor som måste lösas, bland annat snabba och effektiva tillståndsprocesser liksom en satsning på forskning och innovationsstöd.
– Vad som kommer vara utmaningen är tillstånd och tillståndsprocessen. Det är nyckeln för att det här ska gå att lösa. De behöver väsentligen kortas ned, säger vd:n Jan Moström.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är dock positiv:
– Jag är tämligen säker på att vi kan göra så att det här blir en framgångsrik strategi och att vi kan stärka Sverige som fossilfritt land, säger han.