Det är inte rimligt att svenska banker ska kunna finansiera nya kolgruvor och kolkraftverk och gömma sig bakom banksekretess. Det säger Per Bolund, som även kräver att bankerna frivilligt ska se till så att deras utlåning stämmer överens med Parisavtalet.
– Jag är väldigt missnöjd med att svenska banker fortsätter låna ut pengar till fossila projekt, säger Bolund.
– Jag tycker bankerna ska ta ett ansvar och om de inte gör det så kommer vi att reglera dem hårt.
Kräver lagstiftning
Bolunds uttalande kommer efter måndagens rapport från organisationen Fair Finance Guide som visade att nordiska storbanker har lånat ut över 400 miljarder kronor till fossila bolag de senaste fem åren.
Naturskyddsföreningen kräver nu att regeringen ska införa lagstiftning som förbjuder bankerna att finansiera fossila projekt. Lagstiftning ska dock endast ses som en sista utväg, anser Bolund.
– En snabbare och en bättre väg borde vara att bankerna själva inser vad som är framtidsinvesteringar, säger han, men tillägger att både tiden – och regeringens tålamod – för att bankerna själva ska förändra sig är kort.
Från bankhåll hörs löften om att deras arbete med att fasa ut fossila projekt är på god väg.
En av de största svenska finansiärerna av fossila projekt är SEB. På måndagen sade bankens vd, Johan Torgeby, att den "jobbat rätt hårt med att sätta ned foten" kring frågan av utfasningen av fossila projekt. Han kunde dock inte säga hur länge utfasningen kan ta.
– Ambitionen är att vi inte ska ha några nya engagemang inom vissa sektorer som vi har bedömt inte vara passande, sade Torgeby till Dagens industri.
Slutat finansiera
Den finansiella snaran för fossila branscher har dragits åt under de senaste par åren, både i Sverige och resten av världen.
Statliga Exportkreditnämnd, som erbjuder statliga garantier till svenska exportbolag, slutade ge stöd till kolprojekt under 2020. Europeiska investeringsbanken beslutade att sluta finansiera alla fossila projekt under slutet av 2019, samma år som Goldman Sachs, som första stora amerikanska bank, valde att begränsa utlåningen till kol-, gas- och oljeprojekt.