Bostadsbrist när gröna jobb samlas i norr

Tusentals nya gröna jobb i norr – men var ska alla bo? Bostadsfrågan kan bli en flaskhals när grönt stål och batterier ska produceras i norra Sverige.

Skellefteå får massor av nya jobb. Men var ska alla bo? Arkivbild.

Skellefteå får massor av nya jobb. Men var ska alla bo? Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Miljö2021-04-24 18:51

Northvolts batterifabrik i Skellefteå, fossilfritt stål i både i Boden och i Gällivare, och så alla underleverantörer på det. Nu ser norra Sverige ut att bli ett center för grön utveckling.

Fast det finns en hake. Var finns bostäderna åt alla som ska anställas?

I Skellefteå anställer Northvolt tio personer i veckan i år, och vid årsskiftet kommer mellan 500 och 600 personer att jobba i Skellefteå, berättar Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt. Fast just nu ser det knepigt ut på bostadsfronten.

– Vi ser att många bostadsprojekt tar fart nu, men vår utmaning är på kort sikt.

Fabriken räknar med att dra i gång produktionen redan i slutet av det här året, och vara i gång helt till 2025. Men så snart kommer inte bostäderna att vara klara.

– Byggbranschen har varit avvaktande, det har tagit ett tag för den att få upp ögonen för det som händer här.

Släpar efter

Även bankerna har varit avvaktande, berättar han, de har inte så gärna velat finansiera husbyggen i trakten.

– De har släpat efter, de måste hamna i paritet med det som händer här.

Det är några snabba byggprojekt på gång, men i övrigt får Northvolt och de anställda hoppas på andrahandsmarknaden, förklarar han.

Fast en stad som Skellefteå kan ju inte tömmas på folk som hyr ut sina bostäder bara för att en ny fabrik slår upp portarna, konstaterar han. Det måste finnas service som vård, skolor, affärer och andra verksamheter. Det måste helt enkelt till fler bostäder.

I Gällivare ska LKAB bygga anläggningen som förvandlar malmen till järnsvamp, som sedan ska bli till fossilfritt stål. Gruvbolaget beräknar att bara bygget kommer att kräva 2 000 till 3 000 personer under många år. Men i Gällivare pågår tidernas byggboom redan innan den nya anläggningen blev aktuell, berättar Anders Lindberg, pressansvarig på LKAB.

– Vi står mitt i en stadsomvandling, hela Malmberget flyttas till Gällivare, säger han.

Det gör att han inte tror att det kommer att bli så stora problem i Gällivare. Dessutom har både byggbolag och investerare börjat fatta vad som händer i norr, konstaterar han. Northvolt har nog banat vägen också, enligt Anders Lindberg.

I gång om tre år

I Boden ska det andra, fossilfria stålprojektet H2 Green Steel bygga sin jättefabrik. Jenny Molvin, kommunikationschef på H2 Green Steel, räknar med att det kommer att behövas många tusen personer till Boden de närmaste åren. Redan 2024 ska produktionen vara i gång.

– Vi har valt plats utifrån tillgång på energi och infrastruktur. Vi har mötts av en enorm samarbetsvilja i kommunen, säger hon.

Men bostäderna finns inte ännu.

– Bostäder är kommunens ansvar. Vi vet att de har börjat planera.

Under själva byggtiden kan behovet möjligen lösas med byggbaracker och mer tillfälliga lösningar, tror hon. Men inte på sikt.

– Ingen vill ha fenomenet "fly in – fly out", med fredagsflygen som går åt olika håll. Vi har 75 olika nationaliteter hos oss.

Förutom själva bostäderna behövs också olika slag av samhällsservice, som skolor, vård, butiker och kultur.

– Det är bråttom. Inte bara för oss, det är bråttom för Sverige att ställa om, säger Jenny Molvin.

Vida vidder i norr, men nu behövs bostäder på dem. Arkivbild.
Vida vidder i norr, men nu behövs bostäder på dem. Arkivbild.
Fakta: Nya jobb i norr

Exakt hur många nya jobb de gröna industrierna i norr ger är inte klart ännu, ingen av fabrikerna är färdig.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå kan på sikt ge 2 500 - 3 000 jobb. Nu, i april, jobbar mellan 100 och 150 personer där, men företaget anställer för fullt nu under året. Vid årsskiftet beräknas antalet vara mellan 500 och 600 personer.

LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls satsning på fossilfritt stål i det så kallade Hybrit-projektet innebär att järnsvamp ska tillverkas i Gällivare med start. Hur många jobb det ger är oklart ännu, men det kan vara mellan 150 och 200 i produktionen. Fast bara för byggnationen av anläggningar för Hybrit, som tar 20 år att färdigställa, beräknas 2 000 - 3 000 personer behövas.

I Boden ska också fossilfritt stål tillverkas, men av företaget H2 Green Steel redan 2024. Antagligen behövs runt 1 500 personer för själva produktionen i Boden. Dessutom tillkommer alla underleverantörer och kringtjänster, kanske handlar det om så många som 10 000 personer, enligt H2 Green Steel.

Källor: Northvolt, LKAB och H2 Green Steel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!