Den statliga energikoncernen Vattenfall släppte på torsdagen sin kvartalsrapport. Högre elpriser bidrog till att lyfta vinsten före skatt till 13,2 miljarder kronor för årets första kvartal, jämfört med vinsten på 8,9 miljarder kronor samma tid i fjol.
Totalt sett över året har Sverige fortsatt elöverskott, det produceras mer än vad som används. Men på senare tid har flera prognosmakare, senast branschorganisationen Energiföretagen, pekat på att det behövs dubbelt så mycket el eller ännu mer de närmaste cirka 20 åren för att möta behovet från bland annat elbilar och jättesatsningar på fossilfritt stål.
Tre bitar
Anna Borg ser tre vägar dit:
· Befintlig elproduktion måste hållas igång.
· Elnäten måste byggas ut, såväl Vattenfalls egna liksom de andra elnätsägarnas, och sist men inte minst Svenska Kraftnäts elmotorvägar från norr till söder.
· Och så måste förstås ny elproduktion byggas.
– Men det är en tajmingfråga. Vi måste bygga ut i samma takt som efterfrågan ökar, säger Anna Borg.
TT: Vad händer annars?
– Då kommer vi ha ett väldigt stort överskott av el. Vi har redan i dag ett stort överskott. Och det är väl ingen som vill betala för elproduktion som inte används, så det gäller att tajma det där rätt.
Förlänga livslängden
TT: Är kärnkraftsfrågan död för er, alltså vad gäller ny kärnkraft?
– Det vi behöver titta på är dels om det kommer att vara rimligt och ekonomiskt möjligt att förlänga livslängden ytterligare på någon eller några av de reaktorer vi har. Och sen följer vi utvecklingen av, framför allt, små modulära reaktorer. De behöver komma ner i kostnader rätt mycket för att vara konkurrenskraftiga. Så det är lite för tidigt att säga, vi följer det som händer helt enkelt, säger Borg.
Vindkraften är annars det kraftslag som just nu och även framåt har den största förutsättningen för att fylla på den svenska elproduktionen, enligt Vattenfallchefen. Men det är krångligt med tillstånd, det tar tid. Anna Borg välkomnar därför regeringens besked häromveckan att processerna ska halveras.
– De vore väldigt välkommet, det skulle driva på den här utvecklingen i högre tempo, säger hon.
Men vindkraften behöver just vind. För Vattenfalls egen del minskade intäkterna från vindsnurrorna under första kvartalet. Högre elpriser och ökad kapacitet kunde inte kompensera för mindre blåst och underhållsarbeten, enligt kvartalsrapporten.