Kina och Iran skriver samarbetsavtal

Kina och Iran har tecknat avtal om fördjupat ekonomiskt samarbete de närmsta 25 åren, inklusive kring projektet "nya sidenvägen". USA:s president Joe Biden har föreslagit att demokratiska länder ska kontra med ett eget infrastrukturprojekt.

En kinesisk byggnadsarbetare på mark i ett hamnprojekt i Colombo i Sri Lanka, som en del av Kinas "den nya sidenvägen". Arkivbild.

En kinesisk byggnadsarbetare på mark i ett hamnprojekt i Colombo i Sri Lanka, som en del av Kinas "den nya sidenvägen". Arkivbild.

Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Miljö2021-03-27 02:51

På plats i Teheran har den kinesiske utrikesministern Wang Yi och dennes iranske kollega Mohammad Javad Zarif undertecknat ett samarbetsavtal som ska gälla i 25 år framåt.

– Våra relationer med Iran påverkas inte av rådande omständigheter utan kommer att vara bestående och strategiska säger Wang Yi under besöket, som enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna sammanfaller med att länderna firar 50 år av diplomatiska förbindelser.

Avtalet rör främst ekonomiska frågor, enligt en talesperson för Irans utrikesdepartement, inklusive samarbete kring det kinesiska jätteprojekt som kallas den nya sidenvägen, världshistoriens största infrastruktursatsning som ska flytta fram Kinas globala handelspositioner.

Över 100 länder har hittills tecknat avtal med Kina om projekt som rör nya sidenvägen.

Så sent som i fredags föreslog USA:s president Joe Biden, i ett telefonsamtal med brittiske premiärministern Boris Johnson, en satsning på ett eget globalt infrastrukturprojekt för att konkurrera med Kina.

– Jag föreslog att vi borde ha ett i princip liknande initiativ från de demokratiska länderna, och hjälpa de samhällen i världen som faktiskt behöver hjälp, säger Biden.

Nya sidenvägen

Den nya sidenvägen, även känd som Belt and Road Initiative (BRI), lanserades av Kinas president Xi Jinping i september 2013. Sedan dess har Kina investerat hundratals miljarder dollar i projektet.

BRI består sammanhängande infrastruktursatsningar i över hundra länder. Det rör sig om allt från hamnar, vägar och järnvägar till elnät och gasledningar.

BRI består av sex huvudsakliga rutter. Däribland landvägen från Kina till Pakistans kust samt sjövägen från Kina till Europa. 2017 presenterades även planer på en "arktisk sidenväg", en snabbare vattenrutt till Europa som kan bli verklighet när isarna smälter.

Den nya sidenvägen ska vara färdigställd till 2049, då Folkrepubliken firar 100 år.

Källa: Världsbanken, Landguiden/UI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!