Kommuner och Boverket positiva till husflytt

Som ett nybygge, fast gammalt. Den som sätter upp ett flyttat hus för permanent bruk får räkna med samma krav som för nya hus. Men Boverket öppnar för vissa avsteg.

Den så kallade Ryttmästarvillan på Musikhögskolans område i Stockholm flyttades för omkring tio år sedan. Arkivbild.

Den så kallade Ryttmästarvillan på Musikhögskolans område i Stockholm flyttades för omkring tio år sedan. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson / TT

Miljö2021-03-20 10:23

Det är inte vanligt att hus flyttas, i alla fall inte till populära inflyttnings- och fritidshuskommuner som Göteborg, Malmö, Kungsbacka eller Norrtälje. På bygglovsavdelningarna där kan man bara påminna sig något enstaka fall som rört flytt av byggnad.

Men idén är bra, tycker Hanna Ståhl, verksamhetschef på bygglovsavdelningen i Kungsbacka kommun.

– Det är bra ur ett återvinningsperspektiv, säger hon.

Tina Weberg, enhetschef för bygglovsenheten i Malmö stad, tycker också att tanken är spännande, och hennes motsvarighet i Göteborgs stad, Pia Hermansson, är inne på samma linje.

Nu, när bostadsmarknaden är så het för både villor och fritidshus, kan tanken att köpa billigt och flytta huset dyka upp hos fler, tror de.

Fast de alla påpekar att det inte är helt okomplicerat att flytta ett hus. Det krävs både rivningslov för att ta bort huset och ett nytt bygglov för att ställa upp det på den nya platsen.

– Det är samma krav som på att bygga ett helt nytt hus, säger Pia Hermansson.

Det innebär krav på tillgänglighet, det måste vara möjligt att bo kvar även om man hamnar rullstol. Även de tekniska kraven på huset är desamma som för nybyggen i de flesta fall.

Mindre krav på fritidshus

– För fritidshus är kraven lite lägre, så det kan vara lättare, säger Hanna Ståhl.

Fast det finns vissa möjligheter för kommuner att göra avsteg från de tuffa kraven, påpekar Martin Lindholm, byggnadsteknisk expert på Boverket. Kommunerna är möjligen lite för hårda ibland, tror han.

– Regelverket är en snårskog, och vi är medvetna om att de kan tolkas olika. Men vi har inget bemyndigande att gå in och styra hur kommunerna ska tolka reglerna, säger han.

Lagar och förordningar måste förstås följas, men Boverkets regler om exempelvis krav på takhöjd går att släppa på om det blir orimligt, förklarar han.

Återvinning av hus

Boverkets är positivt till att hus flyttas och återanvänds.

– Det ligger i tiden med cirkulärt tänkande, säger Martin Lindholm.

Så är det det där med hur ett hus från en helt annan byggtradition kan passas in på en ny plats.

– I känsliga områden måste byggnaderna anpassas till platsen. Vi brukar ta hjälp av Malmö museum för att göra bedömningar, säger Tina Weberg.

Fakta: Olika krav

Krav på byggnader finns i olika regleringar. Lagar och förordningar måste följas, men Boverkets regler kan ge möjlighet till lättnader då hus flyttas när det gäller vissa krav på husen.

Enligt Boverket kan det i bland vara svårt att avgöra om det är fråga om nybyggnad eller flyttning av en byggnad. Reglerna kan se olika ut beroende på hur huset flyttas, i sin helhet eller i delar, eller om det plockas ned.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!