Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är regeringens beslut i linje med vad flera myndigheter föreslagit.
– Regeringen bedömer, precis som flera myndigheter, att en vindpark inte kan tillåtas på den platsen eftersom den skulle få för stora negativa konsekvenser för viktiga naturvärden, säger hon.
Parken var planerad att byggas helt inom ett Natura 2000-område, Stora Middelgrund och Röde bank.
Enligt Pourmokhtari har både Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Sjöfartsverket och Trafikverket haft invändningar mot planerna på en vindkraftspark i området.
Vattenfall beklagar beslutet
Den färdiga vindkraftsparken beräknades enligt regeringen kunna producera mellan 2,5 och 3 terawattimmar årligen, motsvarande 1,5 procent av Sveriges totala elförbrukning.
Vattenfall beklagar regeringens besked, skriver pressavdelningen i en kommentar till TT:
"Vi kommer nu att analysera beslutet närmare för att se vilka konsekvenser det för med sig".
Kristian Eno, kommunekolog vid Halmstad kommun, var handläggare i den remissinstans som Länsstyrelsen genomförde inför beslutet.
"Energifrågan så pass viktig"
Enligt honom har Halmstad kommun haft en positiv inställning till vindkraftsparken och därmed gjort en annan bedömning än Länsstyrelsen.
– Den biologiska mångfalden i Kattegatt är högt koncentrerad till befintlig havsgrund. Vissa menar att en vindkraftspark skulle påverka mångfalden negativt, men det behöver inte vara en nackdel, säger Kristian Eno och fortsätter:
– När man byggde Öresundsbron var det en debatt om att ett konstgjort fundament skulle påverka den biologiska mångfalden negativt. Tio år senare kan vi se att det finns en jätterik biologisk mångfald vid fundamentet. Det handlar alltid om att väga olika intressen. I den här frågan vägde vi också in att energifrågan är så pass viktig och det blev avgörande.
I mitten av maj gav regeringen klartecken för två andra vindkraftverk till havs, trots motstånd från miljöorganisationer. Det handlar om vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene utanför Hallands kust.