Tillverkarnas nota för skräpet: 250 miljoner

Över 90 procent av allt skräp på gator och torg är engångsprodukter, visar en nationell skräpmätning. Nästan hälften är fimpar. Nu är det klart hur stor städnotan för producenterna blir: cirka 250 miljoner kronor.

Fimpar, som har plast i filtret, utgör omkring hälften av skräpet på gator, torg och i parker. Arkivbild.

Fimpar, som har plast i filtret, utgör omkring hälften av skräpet på gator, torg och i parker. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljö2023-10-25 19:57

– Bara producenter som har de här produkterna ska betala. Där har vi till exempel tobaksbolagen, säger Petra Selander, handläggare på Naturvårdsverkets producentansvarsenhet.

Kommunernas kostnad för att hantera skräp som slängts på marken landade i fjol på totalt 430 miljoner kronor.

Det mesta är engångsprodukter. Två tredjedelar innehåller plast, visar skräpmätningen som görs på uppdrag av Naturvårdsverket. Cigarettfimpar är med 48 procent det vanligaste skräpet. Annat som innehåller plast och ofta slängs är muggar, lock och förpackningar för godis och glass.

Direktiv om engångsplast

Tillverkarna av engångsprodukter med plast är sedan årsskiftet skyldiga att betala nedskräpningsavgifter, som en följd av EU-direktivet om engångsplast.

Avgifterna, en kompensation till kommunerna, består av en rörlig produktavgift och en fast årsavgift.

Det innebär att exempelvis tobaksbolag som Swedish Match och Philip Morris ihop med andra företag nästa år ska betala runt 250 miljoner kronor i rörlig avgift, enligt Naturvårdsverket. Exakt hur mycket varje företag måste betala är inte klart än.

– Hur mycket en producent får betala beror på hur mycket de säljer på den svenska marknaden. Så ett stort företag som släpper mer produkter kommer att få betala mer, medan ett mindre företag får betala mindre, säger Petra Selander.

Initiativ från branschen

Den rörliga delen kommer att revideras utifrån hur kommunernas städkostnader ser ut år för år.

– Producenterna har krav på sig att jobba mer aktivt för att minska nedskräpningen. Ser vi att nedskräpningen inte minskar ska vi föreslå nya åtgärder till regeringen.

Vissa branschinitiativ har tagits, enligt Petra Selander.

– Ett är att tänka på designen på förpackningen, att inte göra den delbar i olika bitar. Sedan har vi också nya lagkrav för att minska nedskräpningen. Det är exempelvis att korken sitter fast på flaskan. Vi ser även information som ett viktigt instrument, att man som producent ska jobba mer för att få konsumenten att förstå vad nedskräpningen har för konsekvens.

Fakta: Skräp och avgifter

Skräpmätningen, som utfördes av Håll Sverige rent på uppdrag av Naturvårdsverket, gjordes under perioden maj–september i centralorterna i 40 slumpvis utvalda kommuner.

Nio av tio skräpartiklar som städats från gator, torg och parker är engångsprodukter.

66 procent innehåller plast.

Kommunernas kostnader för städningen 2022 beräknas till 430 miljoner kronor. Av det ska tillverkarna betala runt 250 miljoner under 2024.

Företag som säljer följande engångsprodukter i plast i Sverige är avgiftsskyldiga: lock till muggar, muggar, så kallade flexibla omslag, matlådor, flaskor och andra dryckesbehållare, tobaksvaror med filter, tunna bärkassar.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!